США ввели санкції проти семи громадян України, включаючи нардепа Дубинського, які разом з Деркачем втручалися в президентські вибори

Новини
Міністерство фінансів США Фото: AP

Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) 11 січня ввело обмежувальні заходи проти семи фізичних осіб і чотирьох медіа-ресурсів з України, які входять в пов’язану з Росією мережу зовнішнього впливу, пов’язану з «російським агентом», нардепом Андрієм Деркачем, яка втручалася в вибори президента США. До санкційного списку, зокрема, потрапили нардеп Олександр Дубинський, колишній прокурор ГПУ Костянтин Кулик і екс-нардеп Олександр Онищенко.

Про це повідомляє міністерство фінансів США.

Як вказується, санкції введені відносно нардепа Олександра Дубинського, колишнього прокурора Генпрокуратури України Костянтина Кулика, екс-нардепа Олександра Онищенка і колишнього співробітника посольства України в США Андрія Теліженко.

Також до списку санкцій США включені Петро Журавель – ключовий член медіа-команди Деркача, Дмитро Ковальчук – давній прихильник Деркача, який працював його медіа-команді, і Антон Симоненко, який майже 10 років працював помічником Деркача і допомагав йому приховувати фінансові активи.

Крім того, санкції введені проти медіа-ресурсів, пов’язаних з Деркачем: ТОВ ЕРА-МЕДІА, ТОВ ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНСТВО ОНЛІ Н’ЮЗ, сайт NabuLeaks і ТОВ СКЕПТИК, відомий як BEGEMOT MEDIA.

Як відзначають в американському казначействі, принаймі з 2019 року Деркач, який з 10 вересня 2020 року включений в американський санкційний список, і його соратники використовували ЗМІ США, платформи соціальних мереж в США і впливових осіб Сполучених Штатів для поширення «таких, що вводять в оману і необгрунтованих тверджень про те, що нинішні і колишні офіційні особи США причетні до корупції, відмивання грошей і незаконному політичному впливу в Україні».

«При цьому колишні офіційні особи українського уряду Костянтин Кулик, Олександр Онищенко, Андрій Теліженко та нинішній депутат Верховної Ради України Олександр Дубинський публічно виступили або приєдналися до Деркача за допомогою скоординованого поширення і просування шахрайських і необґрунтованих звинувачень щодо політичного кандидата з США. Вони неодноразово публічно заявляли, що поширюють дезінформацію про те, що офіційні особи США займаються корупцією в Україні. Ці зусилля узгоджуються із зусиллями Деркача, який виконує функції агента російських спецслужб, з надання впливу на президентські вибори в США в 2020 році і підтримують їх», – заявили в Мінфіні США.

Як зазначається, Кулик вступив в союз з Деркачем для поширення неправдивих звинувачень в міжнародній корупції. Онищенко, який переховується від українського правосуддя за звинуваченням в корупції, надав відредаговані аудіокопії , як припускається, аудіозаписів розмов між колишніми українськими та американськими чиновниками, які Деркач опублікував в період з травня по липень 2020 року для дискредитації офіційних осіб США та здійснення впливу на вибори в США. Теліженко, колишній український дипломат низького рівня, організовував зустрічі Деркача з американцями, щоб сприяти поширенню неправдивих заяв про корупцію в Україні.

У Мінфіні наголосили, що Дубинський, який працює разом з Деркачем в українському парламенті, разом з Деркачем брав участь в прес-конференціях, «покликаних увічнити ці та інші помилкові наративи і очорнити кандидатів в президенти США і їх сім’ї».

Нагадаємо: 

  • 9 липня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив запис розмови людей із голосами схожими на голоси п’ятого президента України Петра Порошенка і президента Російської Федерації Володимира Путіна.
  • 10 вересня 2020 року Андрій Деркач був включений до санкційного списку Агентства з контролю за іноземними активами Мінфіна США (OFAC) за програмою, запровадженою щодо осіб, які намагалися втрутитися у процес виборів США.