Окупанти передали вкрадений в України південнобережний санаторій в Криму у відання Слідкому РФ

Новини
Cанаторій «Україна», перейменований окупантами на санаторій «Родина», Гаспра, Крим Фото: islandcrimea.com

На підставі розпорядженні глави уряду РФ розташований в селищі Гаспра на Південному березі Криму санаторій «Україна», перейменований після окупації півострова в санаторій «Родина», переданий у відання Слідчого комітету Росії. До цього санаторій, який належав профспілковій організації ПАТ «Укрпрофоздоровниця», був «націоналізований» «владою» окупованого РФ Криму.

Про те, що у Слідкому РФ з’явився відомчий санаторій в Криму, повідомляється на сайті відомства.

«На підставі розпорядження Голови Уряду Росії у відання Слідчого комітету Російської Федерації переданий «Санаторій «Родина», який розташовується в місті Ялта Республіки Крим. Зазначеним розпорядженням він також перейменований в «Санаторій Слідчого комітету Російської Федерації «Родина» і перетворений в федеральну державну казенну установу», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, санаторій включає 4 спальні корпуси, розташованих на території впорядкованого парку, прилеглого до морського узбережжя. Комплекс обладнаний залами для заняття фізкультурою, кабінетами для фізіотерапевтичного лікування різного спектру захворювань, басейном, чинним цілий рік. Вся інфраструктура знаходиться в робочому стані.

У відомстві заявили, що з урахуванням складної і напруженої роботи слідчих і криміналістів «відомчий санаторій стане додатковим заходом медичної підтримки». «Він розширить можливості і дозволить більш оперативно вести відновлення і лікування співробітників і пенсіонерів СК Росії, членів їх сімей, а також родичів загиблих офіцерів відомства», – додали в Слідкомі.

28 грудня 2020 року голова уряду РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження, згідно з яким санаторій «Родина» (колишній «Україна») в Криму був переданий в федеральну власність.

«Погодитися з пропозицією глави Республіки Крим і Слідчого комітету Російської Федерації про прийняття в федеральну власність державного унітарного підприємства Республіки Крим «Санаторій «Родина», перейменування його в федеральне державне унітарне підприємство «Санаторій «Родина» і про здійснення Слідчим комітетом Російської Федерації функцій і повноважень засновника федерального державного унітарного підприємства «Санаторій «Родина», – йдеться в документі, опублікованому на інтернет-порталі правової інформації РФ.

Як повідомлялося, в липні 2018 року за Україною відповідно до рішень судів попередніх років було зареєстровано право власності на об’єкти нерухомого майна чотирьох санаторіїв оздоровчого призначення в окупованому Криму: «Україна», «Орлине гніздо», «Золотий пляж» і «Ай-Петрі». Як повідомила прокуратура АРК, з метою повного і фактичного виконання судових рішень відомості про право державної власності на майно чотирьох кримських санаторіїв в особі Фонду державного майна України були внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

До окупації Криму санаторій «Україна» належав профспілковій організації ПАТ «Укрпрофоздоровниця». Розташований в селищі Гаспра санаторій «Україна» після «націоналізації» кримської «владою» став «державним унітарним підприємством Республіки Крим». У 2015 році був перейменований в санаторій «Родина».

Нагадаємо:

  • 3 липня 2018 року «влада» окупованого Криму продала на аукціоні за 1,5 млрд руб акції санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер», вкрадених в України в ході «націоналізації по-кримськи» після окупації півострова. Всі здравниці купила фірма зі статутним капіталом в 12,5 тис руб, зареєстрована в Сімферополі в листопаді 2014 року, засновником якої є генерал-полковник Володимир Зарицький, колишній командувач Ракетних військ і артилерії РФ.
  • За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.