Суд в Москві заарештував Навального на 30 діб

Новини

Хімкинський міський суд в Москві на 30 діб заарештував російського опозиційного політика Олексія Навального.

Про це повідомляє «Настоящее Время».

Засідання проходило у відділі поліції управління МВС Росії по міському округу Химки. До цього до політика не пускали адвокатів, про суд по запобіжному заході їх повідомили незадовго до самого процесу. Навальний назвав те, що відбувається беззаконням «найвищого ступеня».

Представник МВС на засіданні суду заявила про «багаторазові» порушення Навальним умов випробувального терміну і попередженнях йому і адвокату. «Після того, як 17 січня 2021 року його місцезнаходження було встановлено, засудженого затримали на термін до 48 годин», – сказав суддя. Вона попросила заарештувати Навального на 30 діб.

У МВС проведення виїзного суду у відділі поліції пізніше пояснили тим, що у Навального були відсутні «актуальні результати тесту на коронавірус». Доступ до приміщення, де проходить суд, обмежили в цілях «забезпечення санітарно-епідеміологічної безпеки».

Навальний вимагав допустити всіх журналістів на засідання. 

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язням Навального. «Затримання під незаконним і безпідставним приводом опозиційного політика, ні від кого не ховався і публічно оголосив про своє повернення після замаху, – політично вмотивований свавілля і розправа», – відзначили в організації.

Міністерство закордонних справ України розцінює затримання Навального як наступ на права людини і придушення свободи слова.

«Розцінюємо ситуацію навколо Навального як продовження Кремлем ганебної практики наступу на права людини і придушення свободи слова», – заявили в МЗС.

У МЗС додали, що затримання і політично мотивоване переслідування політичних і громадських діячів, представників нацменшин, журналістів, яке практикується Кремлем, суперечить міжнародним зобов’язанням Росії.

Україна вимагає від російських властей негайно звільнити всіх політичних в’язнів, в тому числі громадян України. У відомстві також закликали міжнародне співтовариство вжити більш рішучі дії для засудження репресій РФ.

Російський опозиціонер Олексій Навальний 17 січня повернувся з Німеччини, де він лікувався після отруєння, в Росію. Його затримали прямо на паспортному контролі в аеропорту Шереметьєво. Адвоката політика з ним не пустили.

Нагадаємо:

  • З 22 серпня 2020 року Навальний знаходився в Німеччині, де проходив реабілітацію після отруєння – 20 серпня політику стало погано в літаку під час польоту з Томська в Москву. Лайнер приземлився в Омську, де засновника Фонду боротьби з корупцією в стані коми відправили в реанімацію.
  • Клініка Charité в Берліні, куди Навальний був пізніше доставлений на лікування, підтвердила, що 44-річний опозиціонер був отруєний хімічною речовиною. Лабораторії Франції, Швеції та Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили наявність отрути «Новачок» в аналізах Навального. Речовина, за даними британської влади, використовувалося під час замаху в Солсбері в 2018 році на російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочка.
  • У спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel журналісти прийшли до висновку, що за отруєнням Навального може стояти група з восьми оперативників, пов’язаних з Інститутом криміналістики ФСБ (НДІ №2). Аналіз авіаперельотів цих співробітників ФСБ, а також даних білінгу їх телефонних розмов показав, що вони стежили за Навальним з 2017 року, коли він заявив про плани щодо висунення на пост президента РФ, а також в 2020 році зробили як мінімум ще одну невдалу спробу отруєння політика.