У 2021 році Рада розгляне закони про референдум, скорочення кількості депутатів і реінтеграцію окупованих територій

Новини

Перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів про законодавчий план роботи Верховної Ради на 2021 рік.

Про це пресслужба «Слуги народу».

«Це низка змін до Конституції України… і вони насамперед будуть пов’язані з питаннями децентралізації. Це процес, який було розпочато і він триває зараз. Крім цього, ми плануємо довести до кінця ті зміни до Конституції, які були представлені в попередніх скликаннях. І одне з них – це питання зменшення складу Верховної Ради до 300 осіб», – сказав Стефанчук.

Він додав, що Рада також планує розглянути закони про народовладдя.

«Найближчим часом у Верховній Раді буде проголосовано у другому читанні закон про всеукраїнський референдум і після цього буде подано закон про місцевий референдум», – розповів Стефанчук.

За його словами, парламент розгляне питання реінтеграції окупованих територій.

«Тут і питання, пов’язані із захистом прав мирних громадян, які постраждали від військової агресії, питання перехідного правосуддя, корінних народів (це особливо важливо для повернення АР Крим», – сказав Стефанчук.

За його словами, Рада в 2021 році також планує розглянути низку законопроєктів про євроінтеграцію і діджиталізації, а також про реформу судоустрою та правоохоронних органів.

13 жовтня Зеленський анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на 5 питань. Що саме питатимуть, наразі невідомо. Питання озвучать найближчим часом: кожного дня по одному запитанню.

Кабмін України визначив державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України відповідальним за облаштування, утримання та обслуговування КПВВ та прилеглих до них територій на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Мінреінтеграції намагається отримати для фінансування свого держпідприємства «Реінтеграція і відновлення» гроші, передбачені в бюджеті на програму підтримки політв’язнів Кремля. Суть цієї оборудки докладно розкрито у публікаціях «Резніков і Шмигаль перекинули гроші політв’язнів на утримання ДПшки Мінреінтеграції» та «ДеПешка Мінреінтеграції забере 6,5 млн грн з програми підтримки політбранців».

Нагадаємо:

  • 19 листопада 2020 року Олексій Резніков повідомив, що багатофункціональні сервісні центри в 2021 році будуть облаштовані на всіх КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • 16 грудня 2020 року у Донецькій області на КПВВ «Новотроїцьке» на лінії розмежування відкрито сучасний багатофункціональний сервісний центр та працює відділення Ощадбанку, послугами якого можуть користатись як громадяни, що живуть на непідконтрольній території Донбасу, так і місцеві мешканці.