РФ розмістила в Криму носії ядерної зброї і проінспектувала об’єкти часів СРСР для її зберігання – ГУР

Новини
Флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва», 11.09.2020 Фото: А.Бричевский

Росія розмістила в окупованому Криму носії ядерної зброї і проінспектувала побудовані ще за часів СРСР на півострові об’єкти для її зберігання.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в коментарі виданню Крим.Реалії.

«Саме розміщення ядерної зброї пов’язане з носіями. Це підводні човни, літаки, бойові кораблі, те ж саме крейсер «Москва» (флагман Чорноморського флоту РФ – ред.) – це ті об’єкти, ті засоби, які можуть нести бойову ядерну зброю. Відповідно, на них спрямована першочергова увага військової розвідки України та інших, для того щоб не допустити порушення балансу сил, який зараз є в Чорноморському регіоні. Ну, і не допустити розміщення ядерної зброї безпосередньо вже на території Криму», – сказав Скібіцький.

Він зазначив, що на даний момент Росія вивчила всі можливості і стан тих об’єктів на півострові, які використовувалися за часів СРСР для зберігання ядерної зброї.

«Найбільший інтерес вони проявили до об’єкту «Феодосія-13» (сховище ядерних боєприпасів під Судаком – ред.), зробили його перевірку, інспекцію, визначили, які необхідні роботи, скажімо, для обсервації, для охорони цього об’єкта. Але на сьогоднішній день Росія вважає, що розміщення, переміщення ядерного зброї на території Криму проводити недоцільно і забезпечується це все тими базами, які розміщені на території Краснодарського краю, Ростовської області», – зазначив представник української військової розвідки.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року голова комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов повідомив, що Росія розмістила в окупованому Криму далекі надзвукові ракетоносці Ту-22М3, які здатні знищити будь-які цілі в Європі та можуть нести ядерну зброю.
  • 12 грудня 2020 року заступник Постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливості розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму.
  • 17 грудня 2020 року Євросоюз висловив серйозну стурбованність розміщенням Росією в окупованому Криму літаків і ракет, здатних нести ядерні боєприпаси, а також захопленням нею колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї на півострові.