У Сенат Конгресу США внесена резолюція про імпічмент Трампу

Новини
Конгрес США Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Палата представників Конгресу США офіційно представила Сенату обвинувальний висновок стосовно колишнього президента США Дональда Трампа, в якому міститься одна стаття імпічменту за підбурювання своїх прихильників до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року.

Цей крок дає початок процесу суду над колишнім президентом у верхній палаті Конгресу, повідомляє Радио Свобода.

Обвинувальний висновок містить одну статтю, в якій Дональд Трамп обвинувачується в «підбурюванні до заколоту». Так Палата представників формально кваліфікувала виступ президента Трампа на багатотисячному мітингу своїх прихильників 6 січня, після якого кілька сотень учасників мітингу увірвалися в будівлю Конгресу в спробі перервати процес затвердження результатів президентських виборів.

Процес над колишнім президентом Дональдом Трампом в Сенаті має розпочатися 8 лютого. У разі визнання винним Трамп позбудеться різноманітних привілеїв і пільг, що надаються колишнім президентам, і втратить право виставляти свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах.

Однак поки лише один сенатор-республіканець Мітт Ромні висловився на підтримку імпічменту Дональда Трампа. Для засудження колишнього президента в Сенаті буде потрібно дві третини голосів членів верхньої Палати Конгресу, тобто за це повинні проголосувати всі сенатори-демократи і 17 сенаторів-республіканців, що, за словами експертів, малоймовірно.

Президент США Джо Байден заявив 25 січня про те, що він підтримує підання колишнього президента суду Сенату, незважаючи на те що цей процес може набути негативні наслідки для співпраці представників Демократичної і Республіканської партій в Сенаті, який повинен схвалити членів кабінету Джо Байдена і розглянути проекти важливих законопроектів, запропонованих новим президентом США. Проте, заявив Джо Байден, «наслідки будуть гіршими, якщо цього процесу не відбудеться».

Дональд Трамп є єдиним президентом США, якому Палата представників двічі оголошувала імпічмент, і він може стати першим, кого піддали імпічменту після відходу з посади.

Нагадаємо:

  • 14 січня 2021 року Палата представників – нижня палата Конгресу США – підтримала резолюцію про імпічмент чинного президента Дональда Трампа. Повноваження Трампа закінчувались 20 січня, але учасники слухань прийняли рішення відсторонити його від посади, оскільки вважають його винним в підбурюванні до заколоту, коли його прихильники 6 січня увірвалися в будівлю Капітолію, де члени Конгресу зібралися, щоб затвердити підсумки виборів президент,а на яких переміг Джо Байден.
  • Під час штурму Капітолію загинула одна прихильниця Трампа, всього повідомлялося про п’ятьох загиблих 6 січня, один з них – поліцейський. Через кілька годин після захоплення будівлі Конгрес остаточно підтвердив перемогу Байдена на президентських виборах США. Його інавгурація відбулась 20 січня.