Палата представників США проголосувала за другий імпічмент президента Трампа

Новини
Будівля Капітолію у Вашингтоні Фото: VOA

Палата представників – нижня палата Конгресу США – підтримала резолюцію про імпічмент чинного президента Дональда Трампа. Повноваження Трампа закінчуються вже 20 січня, але учасники слухань прийняли рішення відсторонити його від посади, оскільки вважають його винним в підбурюванні до заколоту, коли його прихильники 6 січня увірвалися в будівлю Капітолію, де члени Конгресу зібралися, щоб затвердити підсумки виборів президент,а на яких переміг Джо Байден.

За імпічмент Трампа проголосували 232 конгресмени, проти – 197, повідомляє видання Настоящее время.

Після оголошення рішення Палати представників дискусія про імпічмент Трампа продовжиться в Сенаті, який теж має проголосувати з цього питання. Імпічмент відбудеться, якщо його підтримають не менше двох третин членів Сенату.

Якщо Трампу буде оголошено імпічмент, його повноваження мають бути передані віце-президенту Майку Пенсу. Однак на практиці цього, швидше за все, не відбудеться, тому що 20 січня має відбутися інавгурація обраного президента США Джо Байдена.

Але принципове значення імпічменту Трампа полягає в тому, що в цьому випадку він не зможе більше балотуватися на пост президента. Трампу вже намагалися оголосити імпічмент в 2019 році (Палата представників проголосувала «за»), але рішення не пройшло через Сенат.

Питання про імпічмент глави держави вдруге було піднято після того, як прихильники Трампа 6 січня 2021 року увірвалися в будівлю Капітолію, де зібралися члени Конгресу, щоб формально затвердити підсумки виборів президента, на яких переміг демократ Джо Байден.

Трамп відмовився визнати перемогу кандидата від Демократичної партії Байдена на президентських виборах США, що відбулися 3 листопада. Трамп неодноразово заявляв про масштабне шахрайство, не надавши будь-яких доказів. Команда юристів Трампа і його прихильники подали близько 60 судових позовів, вимагаючи перерахувати голоси в декількох штатах, але майже всі вони були відхилені федеральними або судами окремих штатів. Два позови відхилив Верховний суд США. Представники виборчої комісії та Міністерства юстиції заявили, що слова Трампа не мають під собою підстав.

На мітингу у Вашингтоні 6 січня Трамп знову заявив, що «вибори були вкрадені». Після його виступу кілька сотень прихильників Трампа увірвалися в будівлю Капітолію під час спільного засідання обох палат Конгресу, на якому мали бути затверджені підсумки виборів. Законодавців в терміновому порядку евакуювали з будівлі.

Під час штурму Капітолію загинула одна прихильниця Трампа, всього повідомлялося про п’ятьох загиблих 6 січня, один з них – поліцейський. Через кілька годин після захоплення будівлі Конгрес остаточно підтвердив перемогу Байдена на президентських виборах США. Його інавгурація відбудеться 20 січня.

Нагадаємо:

  • 3 листопада в США пройшли вибори нового президента. Усього у виборчому бюлетені було вісім кандидатів, але традиційно головними конкурентами стали кандидати від Республіканської та Демократичної партій – чинний президент США Дональд Трамп (Donald Trump) і колишній віцепрезидент часів президента Барака Обами Джозеф Байден (Joseph Biden).
  • 7 листопада провідні американські ЗМІ повідомили, що кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден переміг на президентських виборах, заручившись підтримкою понад 270 голосів вибірників, що дозволяє стати йому 46-м президентом США. Разом з тим чинний президент і кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп не визнав свою поразку і заявив, що буде оскаржувати результати виборів.
  • 14 грудня  2020 року Колегія вибірників США в ході голосування підтвердила перемогу демократа Джо Байдена (Joseph Biden) на виборах президента.