Верховна Рада ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки України

Новини
Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 28 січня ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки України (БЕП), який, серед іншого, передбачає передачу до цього органу розслідування економічних злочинів із СБУ, ДФС, ДБР.

За ухвалення в цілому законопроєкту №3087-д «Про Бюро економічної безпеки України» у залі парламенту проголосували 242 нардепи, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Законом встановлює, що Бюро економічної безпеки України – це центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави. Визначається, що БЕП здійснює повноваження через центральний апарат та територіальні управління, які створюються та ліквідуються урядом.

До повноважень БЕП належать, зокрема: здійснення оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування у межах передбаченої законом підслідності; інформаційно-пошукова та аналітично-інформаційна робота з метою виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України.

Також Бюро здійснюватиме інформаційну взаємодію з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, органами судової влади, іншими державними органами, підприємствами, установами та організаціями, компетентними органами іноземних держав та міжнародними організаціями; збиратиме, аналізуватиме інформацію; здійснюватиме міжнародне співробітництва з компетентними органами іноземних держав.

Згідно із законом, Бюро економічної безпеки має стати єдиним правоохоронним органом, який матиме право розслідувати економічні злочини. Винятком будуть лише злочини, які розслідує НАБУ. Так, після створення БЕП в Україні має зникнути податкова міліція, економічні підрозділи Нацполіції та СБУ. Крім того, закон розділяє сервісну та правоохоронну функції.

Детективи Бюро збиратимуть аналітичну інформацію щодо відповідних правопорушень, а також вестимуть оперативно-розшукову діяльність як й інші силові структури.

Бюро економічної безпеки очолює директор. Він призначається на посаду Кабінетом міністрів за поданням прем’єр-міністра за пропозицією комісії з проведення конкурсу. Звільняється директор урядом за поданням прем’єра.

Нагадаємо:

  • 25 вересня 2019 року Кабмін України продовжив повноваження податкової міліції – правоохоронного органу, за ліквідацію якого Верховна Рада проголосувала ще у 2016 році. Відповідно постанови КМУ №846 податкова міліція Державної фіскальної служби продовжує виконувати свої функції до запуску нового органу з боротьби з фінансовими злочинами.
  • 3 вересня 2020 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про створення Бюро економічної безпеки України, яке має розслідувати економічні злочини. Він перебачає, що податкова міліція, а також підрозділи контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ мають бути ліквідовані.