Зеленський увів санкції РНБО проти китайців, що претендують на «Мотор Січ» (документ)

Новини

Рішення РНБО, яке увів в дію президент України Володимир Зеленський, запроваджує санкції проти китайських компаній, які претендують на купівлю стратегічного українського підприємства з виробництва авіаційних двигунів ПАТ «Мотор Січ».

Відповідні додатки до указу президента №29/2021 від 28 січня 2021 року опубліковані на сайті глави держави.

Відповідно з документами, Україна застосовує персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до громадянин Китайської Народної Республіки Ван Цзін (Jing Wang) 24.12.1972 р.н., який є ключовим акціонером компаній Beijing Xinwei Technology Group та Beijing Skyrizon.

Також до санкційного списук внесені китайські компанії: «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» (зареєстрована на Британських Віргінських островах); «Hong Kong Skyrizon Holdings Limited» (зареєстрована в Гонконзі, КНР); «Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd» (зареєстрована в м. Пекін, КНР); «Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd» (зареєстрована в м. Пекін, КНР).

Як повідомлялось, 21 січня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про введення персональних санкцій проти юридичних і фізичних осіб, до якого були внесені зміни.

ПАТ «Мотор Січ» – одне з провідних в світі підприємств з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу. Після приватизації 1990-х «Мотор Січ» контролював В’ячеслав Богуслаєв, який був головою правління, генеральним директором, а потім – почесним президентом компанії.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року стало відомо, що СБУ підозрює колишнього «регіонала», нардепа В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу») в незаконному продажі 56% акцій провідного українського виробника авіаційних двигунів ПАТ Мотор Січ китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. СБУ в липні 2017 року відкрила кримінальне провадження за статтями «диверсія» і «підготовка до злочину» КК України за фактом підготовки до скоєння дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ «Мотор Січ». В рамках цього розслідування судом було накладено арешт на 56% акцій ПАТ.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 26 серпня 2020 року в ході телефонної бесіди Держсекретар США Майкл Помпео і президент України Володимир Зеленський обговорили питання стурбованості США інвестиціями Китаю в український промисловий сектор. Йшлося про спробу КНР придбати підприємство з виробництва авіадвигунів «Мотор Січ».
  • 4 вересня 2020 року китайська інвестори ПАТ Мотор Січ направили Мін’юсту України повідомлення про інвестиційному спір (Notice of Investment Dispute) з вимогою про відшкодування шкоди в розмірі $3,5 млрд. 20 листопада АМКУ відхилив уже третю заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ». 5 грудня китайські інвестори «Мотор Січі» направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.
  • 14 січня 2021 року Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon, оскільки її діяльність загрожує національній безпеці США. Skyrizon внесена в список MEU (Military End-User), в який вносяться компанії, що діють в інтересах китайської армії.