Зеленський ввів у дію змінене рішення РНБО про санкції проти фізичних і юридичних осіб Китаю

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Український президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про введення персональних санкцій проти юридичних і фізичних осіб, до якого були внесені зміни.

Відповідний указ президента №29/2021 від 28 січня опублікований на сайті глави держави.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 січня 2021 року «Про внесення змін до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 грудня 2020 року, уведеного в дію Указом Президента України від 14 грудня 2020 року № 564-27т» (додається, таємно, без абзаців 14, 15, 16 – нетаємно)», – йдеться в документі.

Також опубліковане рішення РНБО від 28 січня, яким вносяться зміни до рішення Ради від 14 грудня 2020 року про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Цим документом РНБО підтримала внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних санкцій до фізичних та юридичних осіб.

Також РНБО доручає Кабміну України разом зі СБУ та Нацбанком України забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності персональних обмежувальних заходів, передбачених цим рішенням.

Крім того, міністерству закордонних справ України доручено поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про запровадження санкцій і порушити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • Переліки фізичних та юридичних поповнились громадянами Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, відсутність яких в списку РНБО були виявлені Центром журналістських розслідувань при співставленні зі списком США.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.
  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів.