Росія продовжує мілітаризацію Криму – в 2021 році збільшить Чорноморський флот на 5-6 кораблів

Новини
Спуск на воду корабля проекту 22160 «Сергій Котов» на Керченському суднобудівному заводі «Залив», 29.01.2021 Фото: zalivkerch.com

Росія продовжує мілітаризацію незаконно окупованого Криму. У 2021 році склад Чорноморського флоту РФ, що базується на півостров, збільшиться на 5-6 нових кораблів.

Як передає видання «Крыминформ», про це 29 січня в Керчі заявив начальник Головного штабу Військово-морського флоту – перший заступник головнокомандувача ВМФ Олександр Вітко, який був командувачем ЧФ РФ в 2013-2018 роках і командував російськими військами в ході операції по захопленню Росією Криму в 2014 році,.

«П’ять-шість кораблів (увійдуть до складу Чорноморського флоту – ред.). Всього до складу ВМФ – понад 40 кораблів і суден», – сказав Вітко журналістам.

У Керчі перший заступник командувача ВМФ РФ брав участь в церемонії спуску на воду патрульного корабля проекту 22160 «Сергей Котов», побудованого на вкраденому в українського власника Керченському суднобудівному заводі «Залів».

За його словами, цей корабель надійде до складу Чорноморського флоту вже в листопаді 2021 року.

«Усі 6 кораблів цього проекту будуть на Чорноморському флоті. Наступні серії, якщо буде прийнято рішення, будуть йти по іншим флотам. Ми сподіваємося, що ця серія буде продовжена. Проект 22160 зарекомендував себе в експлуатації як дуже хороший корабель, з хорошими морехідними якостями, достатнім озброєнням і здатністю його збільшувати», – зазначив Вітко.

Нагадаємо:

  • Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак заявив в рамках засідання Військового комітету ЄС в Брюсселі, що Росія окупувала Крим, оскільки півострів їй потрібен як військовий плацдарм для встановлення панування не тільки в Чорному, а й в Середземному морі.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.
  • У вересні 2020 року понад 20 бойових кораблів Чорноморського флоту РФ, в тому числі ті, які базуються в окупованому Криму, вийшли в Чорне море для участі в стратегічному командно-штабному навчанні Збройних сил Росії «Кавказ-2020».