У найближчі три місяці КПВВ окупантів в ОРДЛО нормально працювати не будуть – правозахисники

Новини
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

За даними правозахисників, в найближчі три місяці окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.

Про це повідомляє Східна Правозахисна Група (СПГ).

«За інформацією наших джерел, а також даними, які зібрали наші монітори в ОРДЛО, нам стало відомо про те, що окупаційні адміністрації РФ в ОРДЛО не збираються забезпечувати роботу КПВВ в режимі, який був до березня 2020 року. Окупаційним адміністраціям РФ В ОРДЛО вигідно, що жителі ОРДЛО стали менше їздити в Україну і більше в РФ», – зазначають правозахисники.

Як вказують у СПГ, окупантам на Донбасі вигідно, що українські прикордонники штрафують на 1700 грн жителів ОРДЛО при в’їзді в Україну через Росію, оскільки таким чином у людей підвищується негатив до України та її уряду.

«Окупаційною адміністрацією РФ в ОРДЛО вигідно, що багато випускників шкіл їдуть поступати до ВНЗ РФ через закриття КПВВ … вигідно, що фінансові потоки, отримані від перевезення людей в Україну через РФ, повністю замикаються в ОРДЛО і РФ», – наголошують правозахисники.

Також у СПГ вважають, що окупантам на Донбасі вигідно, що зменшений потік людей, які їдуть в ОРДЛО, оскільки це «ускладнює роботу українських спецслужб».

КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

Як повідомлялось, на КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області правозахисники фіксують збільшення майже втричі кількості громадян, які бажають перетнути лінію розмежування. Вони пов’язують це з закінченням новорічних свят.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19. Після отримання негативного експрес-тесту на антиген, який був проведений після перетину КПВВ, самоізоляцію можна припинити.
  • Пункт безкоштовного експрес-тестування на коронавірус поки діє тільки на КПВВ «Новотроїцьке», на КПВВ «Станиця Луганська» поки безкоштовне тестування не проводять. Після здачі експрес-тесту режим самоізоляції знімають на наступний день.
  • За даними Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти продовжують блокувати дорожні коридори навпаки КПВВ «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» і «Мар’їнка». Щодня пропускні операції здійснюються тільки в КПВВ «Станиця Луганська» Луганської області. У КПВВ «Новотроїцьке» Донецької області пропуск відновлюється двічі в тиждень, в понеділок і п’ятницю, коли окупанти розблокують рух дорожнім коридору.