Влада РФ запропонувала російським компаніям працювати в Криму анонімно, щоб не потрапити під санкції США та ЄС – РБК

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

Міністерство економічного розвитку РФ розробило законопроєкт, який передбачає створення в окупованому Криму і Севастополі «особливих адміністративних районів» (ОАР). Для обходу «кримських санкцій» бізнес інвесторів у кримську економіку буде засекречено. Раніше така схема  застосовувалась для російських підприємств ВПК, що працювали з Кримом. 

Про це повідомляє РБК із посиланням на текст документа, справжність якого підтвердили в Мінекономрозвитку.

«Запропонований правовий режим дозволить інвесторам з інших регіонів не побоюватися запровадження санкцій США і Євросоюзу, які загрожують за роботу в Криму, оскільки запропонований законопроєкт дозволить інвесторам зберегти анонімність, повідомили в пресслужбі Мінекономрозвитку.

Особливі адміністративні райони діятимуть на всій території окупованих Криму і Севастополя, як і вільна економічна зона, яка функціонує з кінця 2014 року, йдеться в законопроєкті. Учасниками особливих адміністративних районів зможуть стати будь-які російські компанії, зареєстровані в будь-якому регіоні, але вони мають вести бізнес лише на півострові, а за межами Криму в них не має бути філій і представництв.

Інвестиційний проєкт має містити вкладення щонайменше 150 мільйонів рублів, спрямованих на створення і розвиток виробництва, інфраструктури, туризму, санаторно-курортного лікування або на організацію відпочинку громадян», – пише РБК.

РБК зазначає, що компанії зможуть поєднувати статуси учасника особливого адміністративного району зі статусом учасника вільної економічної зони. Це дозволить інвестору користуватися пільговим оподаткуванням податків і страхових внесків, а також, наприклад, отримувати земельні ділянки в оренду без торгів, і при цьому зберігати конфіденційність.

Багато російських федеральних компаній відмовляються працювати в окупованих Криму і Севастополі, побоюючись санкцій США і Євросоюзу.

Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».

Нагадаємо:

  • Перші санкції США і ЄС щодо РФ через окупацію Криму були введені в березні 2014 року, з того часу вони розширюються і доповнюються новими юридичними і фізичними особами.
  • «Кримські санкції» ЄС і США є частиною політики невизнання спроби анексії Росією АР Крим та м.Севастополя та діятимуть до деокупацію півострова і відновлення суверенітету України на його території.
  • 7 грудня 2020 року Рада міністрів Євросоюзу із закордонних справ затвердила Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини. Цей режим не матиме географічних обмежень та стосуватиметься будь-яких персон чи установ по всьому світу, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини, таких як  геноцид, тортури, вбивства та зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання та асоціації.