У Херсоні суд продовжив запобіжний захід для екс-заступника ГУ МВС України в АРК Федоряна

Новини
Микола Федорян у Херсонському міському суді 4 лютого 2021 року Фото: IPC-Херсон

Херсонський міський суд продовжив термін утримання під вартою підозрюваному в державній зраді колишньому заступнику начальника ГУ МВС України в АР Крим Миколі Федоряну.

Згідно рішення судді Дмитра Гонтаря, Федорян залишиться під вартою до 4 квітня 2021 року включно з альтернативою внесення застави 21 млн 180 тис. грн, повідомляють з зали суду кореспонденти IPC-Херсон.

В разі внесення застави на Федоряна будуть накладені певні обмеження. Підозрюваний у державній зраді має відвідувати слідчого щопонеділка, повідомляти прокурора про зміну свого місця проживання та роботи, утримуватись від спілкування зі співробітниками “Нафтогазу” та не має право відвідувати території тимчасово окупованого півострова Крим. 

Засідання проходило в закритому режимі. Про це перед початком розгляду справи внесли клопотання представники Прокуратури АРК. Сам Федорян також наполягав на тому, щоб журналісти  покинули залу засідання, бо “тут  обговорюються процесуальні документи, які потім стають в інтернеті надбанням громадськості”. Від подальшого спілкування зі ЗМІ Федорян також відмовився. 

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • У прокуратурі повідомили, що Федорян з березня 2019 року надавав допомогу окупаційним правоохоронцям, а саме «Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим» в організації проведення ряду незаконних обшуків в домоволодіннях представників кримськотатарського народу, які зазнали переслідувань за нібито участь в організації «Хізб ут-Тахрір». Підозрюваний систематично забезпечував окупаційних правоохоронців транспортними засобами при проведенні обшуків, а також для конвоювання незаконно затриманих осіб в СІЗО і «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим».