Окупанти з Криму глушать українські FM-станції на півдні Херсонської області – КПГ

Новини
Телерадіовежа, встановлена окупантами на півночі Криму Фото: crimeahrg.org

Російські FM-радіостанції, які незаконно здійснюють мовлення в окупованому Криму, блокують своїми передачами радіосигнал українських FM-станцій, які мовлять на півдні Херсонської області.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), яка провела моніторинг ситуації з якістю FM-мовлення в південних районах Херсонщини на початку лютого 2021 року.

Як зазначається, проблеми з блокуванням українського FM-радіосигналу російськими станціями існують у всіх 19 населених пунктах півдня Херсонської області, в яких побували представники КПГ.

Зокрема, російське радіо можна почути в населених пунктах: Щасливцеве, Генічеська гірка, Генічеськ, Чонгар, Миколаївка, Новоолексіївка, Маячка, Новотроїцьке, Громівка, Новомиколаївка, Строганівка, Григорівка, Чаплинка, Мирне, Каланчак, Олександрівка, Хорли, Роздольне, Скадовськ.

Також проблему блокування українських частот монітори КПГ зафіксували на підконтрольній території України поряд з КПВВ «Чаплинка» і КПВВ «Чонгар».

«Найбільше покриття в регіоні мають російські станції «Маяк» і «Море». Ці станції, підконтрольні окупаційним властям Криму, мовлять відразу на декількох українських частотах. При цьому російські FM-станції перекривають сигнал українських станцій, які мають ліцензії на мовлення на цих частотах в регіоні», – вказують правозахисники.

За інформацією КПГ, російське, за фактом, мовлення в деяких містах і селах Херсонщини має потужний і якісний сигнал. На українських частотах тут мовлять ті ж самі станції, що і в окупованому Криму.

«Ситуація ускладнюється тим, що в цьому регіоні також доступний якісний сигнал російського телебачення. При цьому якість мобільного інтернету українських операторів в деяких селах низька. Таким чином, українці, які живуть в цьому регіоні, фактично не мають нормального доступу до українського інформаційного поля. При цьому російські телерадіомовники пропонують цим людям якісний сигнал відразу декількох теле- і радіостанцій, що надходить з окупованого Криму», – вказують правозахисники.

Вони відзначають, що використання в ефірі цих російських медіа мови ворожнечі, психолінгвістичних маніпуляцій та інших засобів впливу на громадську думку робить проросійський контент привабливим для людей.

«Якість «окупаційного» мовлення на півночі Криму і півдні Херсонської області останнім часом значно покращилась. Можливо, це пов’язано з початком роботи нової телерадіовежі, яку окупаційні власті встановили нещодавно біля КПВВ «Чаплинка». Така ситуація загрожує як безпеці регіону, так може і нести ризики для всієї України. Владі України необхідно якомога швидше почати ефективно протидіяти істотному інформаційно-культурному впливу РФ в Херсонській області», – заявляють в КПГ.

Нагадаємо:

  • Про те, як Росія глушить український телерадіосигнал на окупованій території Криму і яке обладнання для цього використовується, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Пересувні глушилки українського слова».
  • На півночі Криму окупанти встановили нову телерадіовежу для блокування сигналу українських FM-станцій. На вежі встановлені спеціальні антени, які дозволяють транслювати телерадіосигнал на територію Криму і частини Херсонської області.
  • У кінці грудня 2020 року КПГ повідомила, що у північному Криму посилилось блокування українського FM-радіомовлення. У порівнянні з попереднім моніторингом, який був проведений у вересні, ситуація з поширенням українського сигналу на півострові погіршилася.