Звільнення директора НАБУ з політичних мотивів порушує підписаний Зеленським меморандум із МВФ – ZN.UA

Новини
Сытник
Директор НАБУ Артем Ситник Фото: Укрінформ

Ініційована міністром юстиції Денисом Малюською поправка про звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ є порушенням Меморандуму про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом, підписаного в червні 2020 року. З боку України документ завізували президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«We will uphold NABU’s institutional and operational independence, including by upholding procedures for appointment of its head and maintaining the limited and serious grounds for dismissal of its head, in line with Law No. 2014/1698-VII», – йдеться в меморандумі.

ZN.UA призводить переклад цього пункту документа: «Ми підтримуватимемо інституційну й операційну незалежність НАБУ, в тому числі шляхом дотримання процедур призначення його голови та збереження обмежених і серйозних підстав для звільнення його голови відповідно до закону №2014/1698-VII».

Згаданий закон містить вичерпний перелік підстав для звільнення директора НАБУ. Зняття з посади з політичних мотивів серед них немає. Більш того, ст. 6 закону встановлюється, що указ президента про призначення директора Бюро не може бути скасований за винятком підстав, викладених у законі.

Малюська, як представник українського уряду, веде консультації з МВФ щодо ситуації з НАБУ. Він підтвердив, що законопроект з його правкою не отримав схвалення Фонду.

«Він не узгоджений з Міжнародним валютним фондом, дискусії ще тривають. Як мінімум ще тиждень ми узгоджуватимемо фінальний текст. І приймати закон ми буде тільки після отримання погодження від МВФ. Це наш план. Ми не збираємося від нього відступати», – розповів глава Мін’юсту в ефірі «Суспільного» ввечері 17 лютого.

«Текст активно дискутується з експертами МВФ», – додав міністр.

Малюська стверджує, що після рішення Конституційного суду щодо неконституційності указу п’ятого президента України Петра Порошенка про призначення Ситника директором НАБУ, виникла необхідність залатати «дірки», що виникли в законодавстві . Саме цю мету переслідував законопроект №4437. Ним передбачено збереження чинного директора на посаді до обрання нового голови Бюро.

Однак цей проект закону «завернули» ще на рівні комітету. За словами Малюськи, саме тому Кабміну довелося подати до Верховної Ради новий законопроект, що передбачає негайне звільнення Ситника.

ZN.UA звертає увагу читачів на те, що Офіс президента за наявності зацікавленості намагається «впихнути невпихуєме» набагато активніше. Яскравим прикладом є епопея з призначенням Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики. Верховна Рада вже двічі провалила голосування, але на Банковій готуються до третьої спроби. Іншими словами, Офіс президента зважає на парламент лише тоді, коли йому це вигідно.

  • У Верховній Раді напередодні зареєстрували законопроєкт, який передбачає звільнення чинного директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.
  • Конституційний Суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. У НАБУ назвали рішення КСУ політично мотивованим. У Центрі протидії корупції відзначають, що рішення Конституційного Суду не означає автоматичного звільнення Ситника.
  • У свою чергу в НАБУ назвали рішення КСУ суду про неконституційність призначення Ситника політично мотивованим.