В Україні проведуть телемарафон в День опору окупації Криму 26 лютого – Кориневич

Новини
Кориневич
Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

26 лютого, в День опору окупації Криму РФ, в Україні проведуть телемарафон. Передбачено формат відеозвернення від керівників державних органів зі звітом про те, що вони зробили для Криму і кримчан у 2020 році.

Про це Антон Кориневич, постійний представник президента України в АРК, повідомив у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Це буде на базі телеканалу «Дім», який віщає на окуповані території. Буде кілька панелей спікерів. Ми домовляємося з партнерами, з телеканалами, щоб запустити цей телемарафон, цей форум на максимальній кількості телевізійних каналів. Ми також запланували певні заходи дипломатичних установ для міжнародних партнерів, але це буде трохи пізніше, не 26 лютого. Плануються заходи в Херсоні спільно з Херсонською ОДА», – сказав Кориневич.

Він відзначив, що в 2021 році перед українськими чиновниками стоїть головне завдання – Стратегія деокупації і реінтеграції АРК і міста Севастополь.

«Про це йдеться стільки, скільки триває окупація півострова РФ. Це полегшення доступу до сервісу послуг держорганів України для жителів тимчасово окупованих територій, доступ в режимі онлайн. Це вже анонсовано міністром з питань цифрової трансформації. Це цифрові послуги для жителів ТОТ.

Цього року повинен бути реалізований пілотний проект по сервісному хабу «Плюс» на КПВВ «Чонгар». Він повинен включати в себе всі можливі і важливі послуги для кримчан: аптека, обмін валют, кімната матері і дитини, банківське відділення.

Ми працюємо, щоб не тільки на білборді було написано «Крим – це Україна!», і використовувати це в телешоу на телемарафоні по ТБ, показати свою патріотичність і заробити якісь бали, а реально залишити результат, який буде важливим для наших громадян в окупованому Криму», – сказав представник президента в АРК.

Як повідомлялось, президент України Володимир Зеленський у 2020 році підписав указ про встановлення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.