Оприлюднений указ Зеленського про встановлення 26 лютого Днем спротиву Криму російській окупації

Новини
Мітинг біля ВР АРК 26 лютого 2014 р Фото: investigator.org.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Указ №58/2020 віл 26 лютого 2020 року оприлюднений на офіційному сайті глави держави.

«З метою вшанування мужності та героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців і представників інших національностей постановляю установити в Україні День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначати щороку 26 лютого», – йдеться у документі.

Також Зеленський доручив Кабінету Міністрів України забезпечити розробку за участю представників державних органів, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства і затвердження плану заходів до Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя.

Указ набуває чинності від дня оприлюднення.

Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

Як повідомлялось, 16 січня 2020 року група народних депутатів закликала президента Володимира Зеленського офіційно проголосити 26 лютого Днем кримського опору російської окупації, який пропонується відзначати на державному рівні.

26 лютого 2020 року президент Володимир Зеленський в ході виступу на форумі «Age of Crimea» («Час Криму») заявив, що підпише указ про проголошення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, який буде відзначатись щорічно.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.