В Україні – День опору окупації АР Крим та Севастополя (оновлюється)

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

В Україні 26 лютого відзначають День опору окупації Росією Автономної Республіки Крим і Севастополя.

День опору окупації був встановлений 26 лютого 2020 року указом президента України з метою вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають у тимчасово окупованому Криму і Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, і з нагоди річниці від проведення 26 лютого 2014 року в Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців і представників інших національностей.

***

МЗС закликав партнерів України приєднатися до Кримської платформі для деокупації Криму і залучення РФ до відповідальності

У Міністерстві закордонних справ закликали всіх партнерів України приєднатися до Кримської платформі для деокупації Криму, а міжнародне співтовариство посилити політичний та списку санкцій тиск на Росію, щоб змусити її звільнити захоплені українські території, звільнити полонених і політичних в’язнів

«Україна продовжує консолідувати міжнародні зусилля, щоб добитися повної деокупації Криму й Севастополя та притягнення Росії до відповідальності за її злочини. З цією метою Україна створює Кримську платформу – новий міжнародний координаційний формат – й закликає всіх партнерів приєднатися до неї. Спільними зусиллями ми відновимо справедливість і стабільність. Крим – це Україна», – йдеться в коментарі МЗС з нагоди Дня опору окупації Автономної Республіки Крим і Севастополя.

В українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що Росія захопила Крим шляхом збройної агресії і здійснила спробу його протиправної анексії, посилаючись на незаконний і сфальсифікований референдум, чим вона грубо порушила основні принципи міжнародного права і підірвала систему безпеки в Європі і світі.

«З початку окупації Росія проводить злочинну політику колонізації й асиміляції півострова. Це здійснюється через системні порушення прав людини, жорстокі репресії проти всіх, хто має мужність протистояти окупації. Обмежуються національні, культурні, релігійні права етнічних українців та кримських татар, переслідується Православна Церква України. Придушується свобода слова, знищено незалежні ЗМІ», – нагадали в МЗС.

Також в міністерстві зазначили, що окупаційна влада цілеспрямовано переслідує кримських татар, корінний народ півострова, який не приймає окупацію. «Росія намагається криміналізувати усіх незгодних, незаконно затримує їх і засуджує за сфальсифікованими звинуваченнями у «тероризмі» та «екстремізмі». Ще у 2016 році Росія заборонила Меджліс кримськотатарського народу (представницький орган кримськотатарського народу), а всі його члени були оголошені поза законом. Незважаючи на рішення Міжнародного суду ООН 2017 року, Меджліс залишається забороненим і досі», – йдеться в коментарі.

У МЗС звернули увагу, що Росія також веде посилену мілітаризацію Криму в результаті чого півострів, який до окупації був відомий як курортна зона України, перетворений в російську військову базу, що становить загрозу не тільки для України, але і для інших держав регіону, серед яких країни НАТО і ЄС.

Україна вдячна союзникам і партнерам за послідовну та дієву підтримку в боротьбі за відновлення територіальної цілісності.

«Міжнародна спільнота має посилити політичний і санкційний тиск на Росію, щоб схилити її до звільнення захоплених українських територій, звільнення полонених та політичних в’язнів, виконання міжнародних судових рішень», – заявили в МЗС.

***

Омбудсмен Денісова: Боротьба за повернення Криму – триває

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова в День опору окупації Росією Автономної Республіки Крим і Севастополя заявила, що боротьба за повернення Криму – триває.

«26 лютого 2014 року кримські татари та інші громадяни України пішли на відчайдушний та сміливий крок, зібравшись на багатотисячний проукраїнський мітинг під стінами кримського парламенту. Вони показали всьому світу, що кримчани підтримують територіальну цілісність, єдність України та будуть боротися проти окупації півострова Росією. З початку тимчасової окупації РФ робить все, щоб ліквідувати все українське в Криму – українські школи стали російськими, а єдиний храм Православної церкви України під загрозою закриття», – написала Денісова на своїй сторінці в Facebook.

Вонанаголосила, що в окупованому Росією Криму порушуються права і свободи людини, тривають залякування і репресії кримських татар і проукраїнських активістів. При цьому понад сотні українських громадян перебувають в незаконному ув’язненні як на півострові, так і на території РФ.

«Та попри все, боротьба за повернення Криму триває, і сьогодні важливо об’єднати зусилля та посилити підтримку всіх, хто під тиском країни-окупанта продовжує її. Крим – це Україна. Так було і так буде завжди!», – зазначила омбудсмен України.

***

Німеччина закликала РФ дотримуватися міжнародних стандартів прав людини в окупованому Криму

Міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас, який головує в Комітеті міністрів Ради Європи, стурбований з ситуацією в сфері прав людини в незаконно окупованому Росією Криму та закликає РФ повністю дотримуватися міжнародних стандартів.

Про це йдеться в заяві Мааса в зв’язку з сьомою річницею незаконної анексії Криму і Севастополя Росією і початку військового конфлікту на сході України.

«Комітет міністрів як і раніше стурбований тим, що після незаконної анексії Російською Федерацією ситуація з правами людини на Кримському півострові значно погіршилася. Беручи до уваги рішення Європейського суду з прав людини від 14 січня 2021 року стосовно Криму, я закликаю Росію повністю дотримуватися міжнародного гуманітарного права і міжнародних стандартів в сфері прав людини, в тому числі шляхом надання безперешкодного доступу регіональним і міжнародним механізмам моніторингу прав людини, а також неурядовим правозахисним організаціям до Криму та Севастополя», – зазначив Маас.

Як голова Комітету міністрів РЄ він нагадав, що Комітет засуджує незаконну анексію Криму, яка порушує міжнародне право, і підтверджує беззастережну і непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

«При цьому хотілося б також наголосити на необхідності виконання в повному обсязі Мінських угод і Загальних узгоджених висновків Паризького саміту (нормандської четвірки – ред.) з метою припинення військового конфлікту на Донбасі», – додав голова Комітету міністрів РЄ.

***

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.