Зеленський доручив уряду запустити Кримську платформу, захистити права кримчан і сприяти розвитку кримськотатарської мови – відео

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський з нагоди Дня спротиву окупації Криму та Севастополя підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. 

Про це Володимир Зеленський повідомив у відеозверненні з нагоди Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя.

“Сьогодні мною підписано указ про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію півострова Крим. Зокрема, уряду доручена організація та запуск Кримської платформи, а також заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців анексованого Криму”, – сказав Зеленський. 

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.