Існування ВЕЗ «Крим» дисонує з санкційною політикою МЗС – Джапарова

Новини
Еміне Джапарова
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова Фото: facebook.com/UkraineMFA/

Верховна Рада має скасувати закон про вільну економічну зону «Крим», який дисонує з політикою міністерства закордонних справ України щодо необхідності посилення санкційного тиску на Росію за незаконну окупацію Криму.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у ході телемарафону до Дня спротиву російські окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, повідомляє Укрінформ.

Вона наголосила на важливості парламентського виміру діяльності Кримської платформи, закладеного в її архітектуру, і необхідності роботи парламенту для законодавчого вирішення внутрішніх питань і просування теми деокупації Криму на міжнародному рівні.

«Кримська платформа – це елемент загальної національної політики, це не може сприйматися як панацея від усіх проблем. Тому що є трек задач внутрішніх – це і скасування закону про вільну економічну зону, який дуже дисонує з політикою МЗС: коли ми запрошуємо країни запроваджувати санкції, не торгувати з окупованою територією, а самі маємо вільну економічну зону, то тоді, звісно, це питання дисонансу, це і питання визначення статусу політичних в’язнів, і багато інших питань, пов’язаних з кримськими татарами – корінним народом. Тобто на сьогодні є необхідність законодавчого врегулювання тих чи інших питань», – сказала Джапарова.

Нагадаємо:

  • Упродовж понад шести років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим«, оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 січня 2018 року за пропозицією нардепа Рефата Чубарова було ухвалене протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось. 
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.