У Раді хочуть зібрати позачергову сесію для звільнення директора НАБУ Ситника – Шабунін

Новини
Сытник
Директор НАБУ Артем Ситник Фото: Укрінформ

У Верховній Раді збирають підписи для проведення позачергової сесії, щоб звільнити директора НАБУ Артема Ситника.

Про це заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За його словами, процес координує нардеп від «Слуги народу» Артем Дмитрук – саме він отримав у спікера Ради підписні листи.

«Народні депутати почали збір підписів на проведення позачергової сесії для звільнення Ситника», – пише Шабунін.

Шабунін заявив, що готувати звільнення директора НАБУ під час візиту в Україну президента Європейської Ради – означає «свідомо руйнувати стосунки України з ЄС».

За його словами, 3 березня президент ЄР Шарль Мішель зустрічається з Ситником, а вже у 4 березня «Рада зноситиме останнього з політичних мотивів».

Шабунін додав, що «ще депутатам брешуть, що Західні союзники та МВФ все це погодили». Він запевняє, що вони «не погоджували і не могли погодити, бо це пряме порушення, наприклад, підписаного Зеленським Меморандуму з МВФ».

Голова правління ЦПК нагадав, що в цей же час заступника голови ОПУ Олега Татарова «Зеленський відмазав від криміналу і продовжує на посаді тримати».

За словами Шабуніна, «Дмитрук – це група Авакова, але без Зеленського і позачергова сесія, і тим більше таке голосування – просто неможливі».

Ініційована міністром юстиції Денисом Малюською поправка про звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ є порушенням Меморандуму про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом, підписаного в червні 2020 року. З боку України документ завізували президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

  • У Верховній Раді напередодні зареєстрували законопроєкт, який передбачає звільнення чинного директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.
  • Конституційний Суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. У НАБУ назвали рішення КСУ політично мотивованим. У Центрі протидії корупції відзначають, що рішення Конституційного Суду не означає автоматичного звільнення Ситника.
  • У свою чергу в НАБУ назвали рішення КСУ суду про неконституційність призначення Ситника політично мотивованим.