Українські депутати представили ініціативу для захисту національних інтересів, деокупації Криму і Донбасу

Новини
Фото: Юрій Камельчук, Facebook

У Києві на брифінгу представників МФО «Україна 603,7» на тему: «Презентація державницьких ініціатив міжфракційного депутатського об’єднання «Україна 603,7» задля захисту національних інтересів, деокупації Криму та Донбасу (політика невизнання, нова санкційна політика, підтримка політичних в’язнів, захист корінних народів)» українські народні депутати представили ініціативу для захисту національних інтересів, деокупації Криму і Донбасу.

Про це повідомив Юрій Камельчук, народний депутат України, фракція «Слуга Народу».

«Разом з колегами презентував два пакети законопроектів. Перший, особливо актуальний.

Санкційний пакет законопроектів. По суті, нова санкційна політика.

Що ми пропонуємо?

  • створити Бюро з питань санкційної політики при РНБО;
  • створити національний публічний реєстр санкцій;
  • запровадити механізми моніторингу санкцій;
  • створити передумови для кримінальної відповідальності за порушення санкційного режиму;
  • законодавчо розмежувати національні і міжнародні санкції.

У разі ухвалення пакету законів, Парламент буде вимушений внести зміни до Кримінального кодексу. А саме, ввести покарання за порушення санкцій. До Кримінального кодексу мають бути внесені дві нові статті: щодо порушення санкційного режиму з антидержавною метою (захоплення влади , порушення територіальної цілісності України) і щодо “звичайного” порушення санкційного режиму.

  • перша стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна;
  • друга стаття ККУ накладає на порушника чималі штрафи. В залежності від ступеня порушення, штраф може сягти кількох мільйонів гривень.

Усі справи щодо порушення санкційного режиму будуть підслідні Службі Безпеки України.

Другий, так званий, «Білоруський» пакет законопроектів. Ним, хочемо запровадити “Hub вільних людей”. Тобто, створити умови для переїзду в країну підприємців, митців та спеціалістів ІТ.

Що має змінитися?

Україна хоче підтримати громадян і мешканців недемократичних країн. Це наша місія.

Буде запроваджено спрощений порядок імміграції, отримання українського громадянства, посвідки на проживання, дозволу на роботу, здобутті освіти, допомога для ведення бізнесу.

Список недемократичних країн, звідки прибуватимуть іммігранти складатиме МЗС.

Права на пільги не матимуть особи, що перебувають під санкціями, та громадяни РФ.

Такі особи мають отримати ряд податкових пільг.

Третій Пакет «Про невизнання українських територій підконтрольними державі-агресору». Політика не визнання має сформуватися таким чином.

Посадовцям буде заборонено:

  • переговори з російським керівництвом;
  • участь в урочистостях з нагоди російських державних свят;
  • зв’язки з окупаційним режимом.

Державні діячі мають визнавати національне значення:

  • Голодомору;
  • Голокосту;
  • депортації кримських татар 1944 року.

Разом з тим, плануємо внести зміни до Кримінального Кодексу. Запровадити покарання за порушення таких норм. Шляхом накладення штрафів і позбавленням волі на строк до трьох років. Якщо порушення нанесло шкоду національному суверенітету».

Президент України затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу. 

Раніше Зеленський повідомив, що тим же указом доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізацію заходів для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. 

Нагадаємо:

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?