SpaceX Ілона Маска готова запустити український супутник за $1 млн

Новини
Фото: defence-ua

Американська компанія SpaceX Ілона Маска готова запустити на орбіту український супутник «Січ 2-1», який розробляють в державному конструкторському бюро «Південне». Сам супутник до кінця ще не готовий.

Як повідомив глава парламентського комітету економічного розвитку Дмитро Наталуха, вартість запуску складе $ 1 млн, що є «дуже приємною для України ціною».

Як зазначив Наталуха, переговори зі SpaceX тривали з грудня 2020 року. Їх вів комітет економічного розвитку, команда Державного космічного агентства (ДКА) і екс-керівник ДКА Михайло Лев.

За підсумком переговорів SpaceX погодила можливість запуску українського супутника за $1 млн.

«Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені і в України тепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарної американської компанією. Ціна контракту – $1 млн, що є надзвичайно приємною для України ціною і у вісім разів нижче тієї, яка була запланована з самого початку», – написав Дмитро Наталуха.

На думку глави парламентського комітету економічного розвитку, головний виконавець проекту КБ «Південне» може вже до кінця цього тижня підписати контракт.

Помічник голови комітету економічного розвитку Євген Рокитський розповів, що SpaceX підтвердила можливість запуску супутника «Січ 2-1» в грудні 2021 року.

Супутник «Січ 2-30 (2-1)», розробляють в державному конструкторському бюро «Південне». Він є модифікацією іншого супутника КБ, «Січ 2», який пропрацював на сонячно-синхронній орбіті з серпня 2011 по грудень 2012, а потім в результаті відмови батареї хімічної підсистеми енергозабезпечення був втрачений.

Апарат призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому і ближньому інфрачервоному діапазонах, а також для моніторингу параметрів магнітосфери планети.

Про супутник заговорили 1 лютого 2021 року. Віце-прем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський написав, що президент Володимир Зеленський доручив вивести на орбіту власний супутник дистанційного зондування Землі.

  • Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський запропонував передати до сфери управління його міністерства ще три державні підприємства. Йдеться про Павлоградський хімічний завод, Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки та Український центр «Безпека». Штат міністерства досі не сформовано. Нещодавно завершений відбір у відділ секретно-режимної роботи.
  • Державне підприємство «Антонов», Харківське державне авіаційне підприємство, Харківський машинобудівний завод «ФЕД», Харківське агрегатне конструкторське бюро та Запорізьке конструкторське бюро «Івченко-Прогрес» планують передати в управління Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості, яке знаходиться на стадії формування штату.