В Ощадбанку пояснили, скільки зберігаються перевипущені картки переселенців, які не можуть їх забрати

Новини
Відділення Ощадбанку на КПВВ «Новотроїцьке» Фото: dn.gov.ua

У зв’язку з закритими бойовиками КПВВ на лінії розмежування багато жителів тимчасово непідконтрольних українській владі територій Донбасу, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), вже рік не можуть забрати свої перевипущені картки в відділеннях Ощадбанку. В Ощадбанку пояснили, скільки часу вони зберігаються і чи не будуть їх знищувати.

Про це сайту «Новости Донбасса» розповіли в прес-службі АТ «Ощадбанк».

У банку пояснили, що відповідно до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб (ДКБО) термін зберігання платіжних карток, в тому числі перевипущених, які не було отримано клієнтами, складає 6 місяців з моменту випуску. Якщо клієнт не звертається в банк в зазначений термін, платіжна картка повинна бути знищена. Однак у зв’язку з карантином в цей порядок внесли зміни.

«З огляду на зовнішні чинники, пов’язані з карантинними та обмежувальними заходами, викликаними розповсюдженням коронавірусної хвороби COVID-19, що в свою чергу ускладнює своєчасне отримання платіжних карток клієнтами, і з метою надання клієнтам додаткового часового ресурсу для отримання карток в відділенні Ощадбанку під час карантину і в умовах введених КМУ обмежувальних заходів було прийнято рішення про призупинення з 01.07.2020 року процедури знищення платіжних карток, якщо вони не були отримані протягом 6 місяців з моменту випуску», – повідомили в Ощадбанку.

Таким чином, зараз платіжні картки (в тому числі перевипущені), які клієнти не отримали протягом більше 6 місяців з моменту випуску, не знищуються і зберігаються у відділеннях Ощадбанку.

Як уточнили в прес-службі, на даний момент не встановлено кінцевий термін, коли клієнти банку, включаючи внутрішньо переміщених осіб, повинні звернутися до відділень Ощадбанку і отримати випущені/перевипущені платіжні картки.

У той же час в банку додали, що ситуація може змінитися, оскільки з моменту призупинення процедури знищення платіжних карток, не отриманих клієнтами більше 6 місяців у зв’язку з відсутністю можливості їх отримання, в тому числі через закриття КПВВ, у відділеннях Ощадбанку значно збільшилася кількість карток, які там зберігаються.

«Це створює додаткове функціональне навантаження на працівників відділень банку з урахуванням регламентних процедур, що супроводжують зберігання платіжних карток. У зв’язку з цим можливе відновлення процедури знищення платіжних карток, не отриманих клієнтами більше 6 місяців, з урахуванням всіх супутніх факторів і щоб уникнути і подальшого їх накопичення в відділеннях банку», – відзначили в Ощадбанку.

Як повідомлялось, в Ощадбанку пояснили, які операції можна провести без особистої присутності пенсіонера-переселенця, оскільки через тривалий карантин і закритих КПВВ багато пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які живуть на окупованому Донбасі, не можуть потрапити в відділення Ощадбанку на підконтрольній українській влади території.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток переселенців, термін дії яких спливає під час карантину, до 1 травня 2021 року.

Нагадаємо:

  • ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.
  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.