Після затримання колишній топ-менеджер ПриватБанку Яценко переписав на сім’ю десятки мільйонів гривень – Слідство.Інфо

Новини
Володимир Яценок (у центрі) в аеропорту «Бориспіль», 22.02.2021 Фото: Facebook НАБУ

Колишній перший заступник голови правління ПриватБанку Володимир Яценко увечері 22 лютого та впродовж дня 23 лютого переписав на цивільну дружину та доньку десятки мільйонів гривень, якими володів через частки в компаніях. Це відбулося після того, як банкіра офіційно затримали детективи НАБУ.

Про це йдеться в розслідуванні видання «Слідство.Інфо».

НАБУ посадило в аеропорту «Бориспіль» літак із Володимиром Яценком близько опівдня 22 лютого. Банкіра затримали і повезли в правоохоронні органи. А вже ввечері того дня від Яценка його цивільній дружині перейшли його корпоративні права в кількох компаніях.

Зокрема, йдеться про ТОВ «Фінтех бенд» – це та сама компанія, яка створювала «Монобанк». Яценко переписав на цивільну дружину свою частку в цій компанії розміром 172 тисячі гривень. Також родичці перейшла частка Яценка розміром 488 тисяч гривень в компанії «Естейт сіті» і частка в 162 тисячі гривень у компанії «Ейсі дісі процесінг».

Наступного дня, 23 лютого, на доньку Яценка, Ганну, теж перейшли великі активи у двох аграрних компаніях. Зокрема, доньці повністю перейшла компанія «Улянівка агро». А це 23 об’єкти нерухомості, 500 земельних ділянок і 17 автомобілів. Того ж дня донька отримала від батька 90% компанії «Машівка агро альянс». Ганні Яценко перейшла частка компанії у розмірі 32,5 мільйони гривень. Варто зазначити, що у власності компанії ­ 28 об’єктів нерухомості, 2483 земельних ділянок і 64 автомобілі.

Це все відбувалося у той час, коли затриманий банкір перебував в ізоляторі тимчасового тримання. За інформацією журналістів, компанії переписувалися на підставі нотаріальної довіреності, яку Яценко підписав, ймовірно, напередодні затримання в «Борисполі».

Журналістам вдалося відслідкувати ці реєстраційні дії через Єдиний державний реєстр Мін’юсту, оскільки цими активами володів до затримання безпосередньо підозрюваний банкір. Не виключено, що насправді на родичів Яценка перейшло більше активів.

Журналісти звернулися до НАБУ, аби зрозуміти, як так сталося і хто в цьому винен? У пресслужбі відомства відповіли, що детективи завчасно не ініціювали накладення тимчасового арешту на це майно через завантаженість та інші пріоритети.

«У зв’язку з можливим витоком інформації про погодження повідомлень про підозру особам у вчиненні кримінальних правопорушень, слідчою групою в період з 22.02.2021 по 25.02.2021 проведені інші невідкладні процесуальні дії … З урахуванням вищевказаних обставин та необхідності розстановки пріоритетів у проведенні невідкладних слідчих дій в умовах обмеженості людських ресурсів, питання щодо накладення тимчасового арешту на майно підозрюваного не ініціювалося», – йдеться у відповіді НАБУ.

Водночас, у Бюро повідомили, що їм вдалося арештувати майно, яке було безпосередньо у власності підозрюваного Яценка. Зокрема, йдеться про 8 житлових будинків, 2 квартири, 20 земельних ділянок, 6 автомобілів та 1 судно.

Нагадаємо:

  • 22 лютого детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили трьом колишнім посадовим особам ПАТ КБ «ПриватБанк» про підозру в розтраті понад 136,89 млн грн напередодні націоналізації банку. Підозри екскерывникам ПриватБанку підписала генпрокурор Ірина Венедиктова. Йдеться про колишнього голову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, екс-першого заступника голови Володимира Яценка та керівницю департаменту фінансового менеджменту ПриватБанку Олену Бичихіну, яка також обіймала посаду першого заступника голови правління страхової компанії «Інгосстрах» (Дніпро), пов’язаної з групою Приват.
  • Підозру Яценко повідомили в аеропорту «Бориспіль», де правоохоронці змусили приземлитися приватний літак, на якому він намагався покинути Україну. Олександру Дубілету і Олені Бичихіній про підозру повідомлено в порядку ст.135, ст.278 КПК України, а саме – відправлено поштою, оскільки місцезнаходження підозрюваних не встановлено.
  • 25 лютого  2021 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою застави в 52 млн грн Володимиру Яценку. Станом на сьогодні він вже вніс заставу і вийшов із СІЗО.