Венедіктова погодила підозру ексзаступнику керівника ПриватБанку Яценку, який намагався вилетіти з України

Новини
Володимир Яценок (у центрі) в аеропорту «Бориспіль», 22.02.2021 Фото: Facebook НАБУ

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова погодила повідомлення про підозру у скоєнні злочину за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України колишньому першому заступнику голови правління ПриватБанку Володимиру Яценку, який 22 лютого намагався вилетіти з України приватним літаком.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

«За оперативною інформацією, екс-посадовець планував покинути Україну на приватному літаку у напрямку Відня, вилетівши з Дніпра. Завдяки зусиллям керівника групи детективів та директора НАБУ, що звернулися до Державіаслужби, літак здійснив посадку в аеропорту «Бориспіль», де розпочато проведення невідкладних слідчих дій», – йдеться у повідомленні.

У НАБУ не називали імені екс-чиновника, однак як видно з опублікованих НАБУ фото з аеропорту «Бориспіль», йдеться про колишнього першого заступника голови правління ПриватБанку Володимира Яценка.

Володимир Яценок (у центрі) в аеропорту «Бориспіль», 22.02.2021 Фото: Facebook НАБУ

В свою чергу, генпрокурор Ірина Венедіктова підтвердила, що підписала підозри колишнім посадовцям ПриватБанку.

«Підпис під підозрами колишнім топ-менеджерам ПриватБанку – мій. Сьогодні ми демонтували маніпуляції та стереотипи, які давно стали частиною нашої культури, – свідки в одному з важливих і чутливих кримінальних проваджень, з числа тих, що на слуху й у наших міжнародних партнерів, сьогодні перетворилися на підозрюваних», – написала Венедіктова у Facebook.

Вона зазначила, що має власну думку про розслідування справ ПриватБанку, яку сформувала після того, як стала одним із процесуальних керівників.

«Після проведення декількох робочих нарад за участю детективів НАБУ і прокурорів САП, я особисто прийняла рішення щодо необхідності низки вказівок про слідчі дії і проведення експертного дослідження з метою підтвердження збитків, спричинених державі і громадянам», – вказала генпрокурор.

Вона додала, що не може розголошувати деталі і розповідати про стан справ у цьому кримінального провадженні та наголосила, «що мене він не влаштовував з точки зору перспектив представлення обвинувачення в суді». «Нам ще багато чого треба зробити в трикутнику Офіс ГП – НАБУ – САП і я точно знаю, що ще багато підписів ми побачимо на різних підозрах», – вказала Венедиктова.

Вона також виказала невдоволення тим, що іноді плани правоохоронців «зливаються», «що стане темою, я упевнена, окремого розслідування цього разу». «Коло осіб, що були поінформовані про кількість підозр, підписаних мною, дуже вузьке. Це не завадило пану, який у той час працював першим заступником голови правління ПриватБанку, в якийсь дивовижний спосіб замовити чартерний рейс до Відня, перебуваючи в Дніпрі», – наголосила Венедіктова, додавши, що завдяки спільним зусиллям правоохоронців літак здійснив посадку у «Борисполі».

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, у результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Наразі сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • В грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Ігора Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservices Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем. Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад 2,5 млрд дол.
  • 4 грудня 2018 року Високий суд Лондона визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку, вважаючи, що його було подано проти британських компаній, щоб притягнути до провадження Коломойського та Боголюбова. Банк оскаржив це рішення, і 15 жовтня 2019 року Апеляційний суд Англії та Уельсу став на його бік. Припис суду про всесвітній арешт активів залишився чинним до винесення судового рішення по суті. Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування 1,9 млрд дол. (включно з відсотками – 3 млрд дол.), як заявлено в позовних вимогах. Коломойський і Боголюбов намагалися оскаржити це рішення у Верховному суді, але програли.