МОЗ звернулося за дозволом до Crown Agents оприлюднити інформацію про вакцину Covishield – StateWatch

Новини
Вакцина Covishield Фото: loda.gov.ua

Міністерство охорони здоров’я України звернулося до міжнародної компанії Crown Agents, яку Кабмін визначив закупівельником COVID-вакцин для України, щодо можливості надання інформації про вакцини Covishield виробництва Serum Institute of India. Мова йде про дату виробництва та строк придатності цих вакцин проти COVID-19.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на відповідь заступниці очільника МОЗ Світлани Шаталової.

«Відповідно до вимог виробників, підписані договори про нерозголошення і конфіденційність, ініційовані цими компаніями, тому результати перемовин не можуть розголошуватись», – зазначили у міністерстві.

У відомстві наголосили, що мова йде про світові топ-компанії з бездоганною репутацією, які виготовляють вакцини від коронавірусної хвороби.

Також у листі МОЗ запевнили, що на момент відповіді на запит StateWatch, компанія Crown Agents не відповіла на звернення міністерства.

В свою чергу голова StateWatch Гліб Канєвський зазначив, що у нього немає жодних сумнівів у високій якості вакцини виробництва Serum Institute of India.

«Але є вагомі підстави не довіряти міністру Максиму Степанову щодо бюджетних витрат. В Україні 500 тис доз Covishield і занадто повільна вакцинація, яка з сьогоднішніми темпами може тривати один календарний рік чи довше. Проте, який строк придатності завезеної вакцини? Один рік? Півроку? Три місяці? Це дуже важлива суспільна інформація, яка чомусь не оприлюднюється МОЗ у якості офіційних документів», – написав Канєвский на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, про дві історії, «які кидають тінь на чинну команду МОЗ»: «За китайську вакцину CoronaVac сплачено 964,3 млн грн посереднику «Лекхіму» ще в грудні 2020 року. Але жодна доза такої вакцини досі не доставлена в Україну. Індійську вакцину закуповували через Crown Agents. Сума з відкритих джерел – 1,6 млрд грн. Але в Україні вакцина зареєстрована на новостворену ТОВку «Грейс оф год». Як багато новостворених ТОВок можуть зареєструвати на себе вакцину проти COVID-19 без сприяння МОЗ?».

Crown Agents – міжнародна компанія, основним напрямком діяльності якої є надання допомоги урядам у всьому світі із метою підвищення добробуту, скорочення бідності і поліпшення охорони здоров’я, надання консультацій, послуги з управління ланцюгами поставок, фінансові послуги та навчання. В Україні працює понад 20 років.

Нагадаємо:

  • 19 лютого 2021 року міністерство охорони здоров’я України видало наказ, згідно з яким медичної вертикалі в регіонах забороняється поширювати будь-яку інформацію про виробників і постачальників вакцини від COVID-19.
  • 24 лютого 2021 року в Україні стартувала вакцинація від коронавируса препаратом CoviShield, який виготовляє в Індії компанія Serum Institute of India за ліцензією британських розробників – Оксфордського університету і AstraZeneca.