Українська розвідка відповіла на заяву ФСБ про затримання «агента» в Криму

Новини

Служба зовнішньої розвідки України назвала пропагандистською акцією заяву ФСБ РФ про затримання у Криму нібито «українського агента».

«Інформація ФСБ РФ щодо нібито викриття розвідувальної діяльності українських спецслужб на території окупованої АР Крим має на меті створення відповідного фону для проведення 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН з кримської проблематики.

Така пропагандистська акція напередодні роковин окупації Криму – це зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова.

На нинішньому етапі Росія цілеспрямовано нагнітає ситуацію, намагаючись перекласти на українську сторону відповідальність за процес урегулювання на Сході України та дискредитувати ініціативу «Кримська платформа» з мирної реінтеграції Криму».

ФСБ оприлюднила відео затримання громадянина РФ, який нібито працює на спецслужби України, в його машині знайшли «саморобну бомбу». Про затримання ЗМІ повідомляли ще 12 березня: співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Мешканка Алушти Єлизавета Павленко і уродженець Кривого Рогу Владислав Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку, перестали виходити на зв’язок увечері 10 березня. Проти Єсипенко завели кримінальну справу. Суд заарештував його на два місяці.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай засудив затримання і арешт в окупованому Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода, який має подвійне російсько-українське громадянство, Владислава Єсипенко.

«У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, недавнє затримання Владислава Єсипенко, фрілансера української служби Радіо Свобода, викликає тривогу. Єсипенко слід негайно звільнити, щоб він міг возз’єднатися з сім’єю», – заявив Джеймі Флай.

Українські правозахисні організації закликали звільнити Єсипенко.

У своїй заяві правозахисники припускають застосування до Владислава Єсипенка незаконних методів слідства, включаючи фізичне та психологічне насильство. Також вони закликали міжнародні організації та уряди демократичних держав посилити тиск на російський уряд, щоб домогтися звільнення усіх політв’язнів, а владу України – забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі і переслідування Владислава Єсипенка та усіх інших фактів грубих порушень фундаментальних прав людини у тимчасово окупованому Криму; ухвалити необхідний комплексний закон України з метою забезпечення захисту та державної підтримки осіб, які незаконно позбавлені свободи внаслідок агресії РФ, а також законопроект №2689 для гармонізації  кримінального законодавства з положеннями міжнародного права та запровадити відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини, які вчиняються на окупованих територіях України.

  • Єлизавету Павленко відвезли додому в Алушту, де був проведений обшук, який тривав понад вісім годин. У неї вилучили техніку та особисті речі. Станом на ранок 12 березня вона перебуває вдома.
  • Владислава Єсипенко відвезли в невідомому напрямку. Станом на ранок 12 березня стало відомо, що він знаходиться в ІТТ Сімферополя.
  • Як повідомила Крим.Реалії дружина Владислава Єсипенко Катерина, йому інкримінують ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту до 11 травня. Цю інформацію Катерині Єсипенко повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, з яким вона уклала угоду.