Україна запросила Японію приєднатися до Кримської платформі

Новини

Міністр оборони України Андрій Таран під час офіційного візиту до Японії провів переговори з державним міністром закордонних справ Такаші Уто, під час якого запросив приєднатися до Кримської платформі.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

Серед завдань Кримської платформи міністр оборони України зазначив «безпеку, включаючи свободу мореплавання, забезпечення ефективності санкційних обмежень проти держави-агресора, захист прав людини і міжнародного гуманітарного права, захист освітніх, культурних, релігійних прав і подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і навколишнє середовище».

«Оскільки Україна і Японія мають схожі геополітичні проблеми, для обох держав є нагальним питання територіальної цілісності і непорушності міжнародно визнаних кордонів, ми пропонуємо активізувати взаємодію для забезпечення національних інтересів і безпеки двох держав. Це додасть новий імпульс двосторонній політичному і військово-політичної співпраці України і Японії», – зазначив Андрій Таран.

Як повідомили в Міноборони, державний міністр закордонних справ Японії Такаші Уто наголосив на необхідності більш тісних зв’язків двох держав, з огляду на спільні виклики і загрози.

Перший в історії двосторонніх відносин візит міністра оборони України до Японії розпочався 16 березня.

Андрій Таран, міністр оборони України Фото: mil.gov.ua

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.