У Франції суд заборонив діяльність так званого «представництва ДНР» у Марселі

Новини
апеляційний суд в місті Екс-ан-Прованс, Франція Фото: facebook.com/ambassadeukraineenfrance

У Франції апеляційний суд в місті Екс-ан-Прованс, розглянувши запит генеральної прокуратури республіки, зобов’язав до саморозпуску базовану в Марселі асоціацію, що видавала себе за французьке «офіційне представництво ДНР». Суд наголосив, що Франція підтримує територіальну цілісність України, а діяльність асоціації є незаконною та суперечить законодавству країни.

Про це пише кореспондент видання «Тиждень.ua» у Франції Алла Лазарєва.

«Цілі цієї асоціації, заснованої в червні 2017 року, є незаконними та суперечать законодавству», – йдеться у вироку суду.

При цьому членам структури заборонені «будь-які спільні збори», в упередження появи нової організації під схожою назвою.

«Одностороннє створення офіційного представництва Донецької Народної республіки, з одного боку, порушує принцип суверенітету Франції в її прерогативі визнавати або ні треті держави, а з другого боку – зневажає міжнародне право, що регулює механізми встановлення дипломатичних та консульських установ», – зазначається у вердикті апеляційного суду.

Історія зі скандальним псевдопредставництвом тяглася понад три з половиною роки. Міністерство закордонних справ наголошувало, що центр не визнаний, а Франція беззастережно підтримує принцип територіальної цілісності України. Однак реєстрацію «центру» ніхто не скасовував, а його сайт, хоч і не дуже відвідуваний, заливав фейками про Україну франкомовний інформаційний простір, пише Лазарєва.

«Ми не можемо перевіряти асоціації на політичну доречність перед тим, як реєструвати», – виправдовувалися представники префектури, пояснюючи, як «представництво ДНР» з’явилось у Марселі. В 2017 році суд не знайшов підстав закрити «офіційне представництво» невизнаної республіки. Не вдалось скасувати реєстрацію структури й у вересні 2018 року, хоча про це поклопоталося МЗС Франції.

Як зазначає Лазарєва, керівник фейкової структури Юбер Файяр весело зловтішався з нерішучої французької Феміди по соцмережах, аж поки в квітні 2019 року не потрапив під арешт за обвинуваченням у сутенерстві. Як виявилося, очільник «центру» був не лише активістом ультраправого Національного фронту та заступником мера від НФ у місті Вітроль, але й багаторічним співвласником сайту знайомств з російськими дівчатами. 5 місяців «представник ДНР» відбув за ґратами, залишивши напризволяще своїх підопічних.

Про закриття так званого «представництва ДНР» повідомило і посольство України у Франції на своїй сторінці у Facebook.

«Апеляційний суд м. Екс-ан-Прованс «прикрив лавочку» так званого Центру представництва ДНР Франції, констатувавши його нікчемність та абсолютну незаконність. Ми дякуємо Франції та французькому правосуддю за їх послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та за повагу міжнародного права», – зазначили українські дипломати.

Нагадаємо:

  • Так зване «представництво ДНР» відкрилось у Марселі 25 вересня 2017 року. Його зареєстрували в статусі громадського об’єднання, що не вимагає попереднього дозволу. У відповідь в МЗС Франції заявили, що «представницький центр ДНР» не має «жодних легітимності й дипломатичного статусу», та повідомили, що звернулись до прокурора республіки з проханням розібратися.