Офіс генпрокурора підготував інформповідомлення до МКС через обстріли НЗФ Росії цивільних об’єктів на Донеччині

Новини
Фото: gp.gov.ua

Керівник Донецької обласної прокуратури підписав інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) через обстріли незаконними збройними формуваннями Росії цивільних об’єктів на Донеччині, що є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту на території регіону.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

У зверненні, яке прокуратура підготувала у співпраці з Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива», міститься інформація про чисельні факти ведення воєнних дій невибіркового характеру з боку представників незаконних збройних формувань РФ.

«Внаслідок військової агресії спричинено шкоду життєво важливим об’єктам цивільної інфраструктури. Зокрема, це стосується заборонених Женевською конвенцією 1949 року артилерійських обстрілів об’єктів електропостачання, водогонів, гідротехнічних споруд та закладів охорони здоров’я. Мова йде про 42 факти невибіркових обстрілів міст Авдіївки, Лиману, Слов’янска, Вуглегірська, Ясинуватського та Мар’їнського районів Донецької області із загальною кількістю населення понад 200 тисяч громадян», – зазначили у відомстві.

Фото: gp.gov.ua

З 2014 року задокументовано понад 3,5 тис. пошкоджених та зруйнованих об’єктів інфраструктури Донецької області, потерпілими визнано майже 3 тис. осіб, з яких понад 90% – саме фізичні особи. Отримано докази загибелі 735 та поранення 1835 цивільних внаслідок ворожих обстрілів.

«Загалом у правоохоронних органах області наявна інформація про 3969 фактів пошкодження та руйнування житлових будинків, промислових будівель та інших цивільних об’єктів. Окрім цього, ведеться реєстр постраждалих в результаті збройного конфлікту, який дає змогу визначати кількість потерпілих, обсяги збитків та надати відповідну правову оцінку діям представників окупаційних адміністрацій РФ», – зазначили в Офісі генпрокурора.

Як повідомлялось, 9 березня 2021 року заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав чергове інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо фактів обстрілів російським окупантами цивільних об’єктів на Луганщині.

Загалом до Офісу Прокурора МКС направлено вже 16 інформаційних повідомлень щодо порушень МГП в Криму та на Донбасі.

Нагадаємо: 

  • 5 грудня 2019 року Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) опублікував звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому кваліфікує ситуацію в Криму, як стан окупації, а ситуацію на Донбасі як міжнародний і неміжнародний збройний конфлікт.
  • 11 грудня 2020 року прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила заяву щодо завершення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні», в якій зазначено, що потенцiйнi справи, якi можуть з’явитися на пiдставi розслiдування, були б допустимими у судi. Наступним кроком в цьому процесi має бути звернення до суддів Палати попереднього провадження Суду за дозволом на розслiдування.
  • 14 грудня МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі.