Окупанти в «ЛНР» придумали схему позбавлення переселенців права власності на прибудинкові земельні ділянки

Новини
Окупований Луганськ Фото: vlada.io

Окупаційна «влада» в так званій «ЛНР» розробила механізм позбавлення вимушених переселенців права власності на прибудинкові земельні ділянки. Помітивши, що на території навколо домоволодіння через тривалу відсутність мешканців не скошена трава і не прибрано сміття, окупанти направляють розпорядження господарям в двотижневий термін надати їм інформацію про власника. Якщо інформації не надають, земельна ділянка може бути визнана безхазяйною.

Про це повідомляє видання «ОстроВ», яке опублікувало фотокопію припису так званого «управління з питань екології та охорони навколишнього середовища адміністрації міста Луганська», спрямованого домовласникам, які в силу різних обставин не мають можливості займатися благоустроєм.

Зокрема, в приписі повідомляється, що домоволодіння, навколо якого не скошена трава і не прибрано сміття, вже потрапило в поле зору окупаційної влади. Господарям приватного житла в директивної формі пропонується «протягом п’ятнадцяти днів надати інформацію про власника».

При цьому окупаційні «екологи» попереджають, що «в разі відсутності інформації або невиконання раніше виданих приписів, документи будуть направлені на комісію для визнання даної земельної ділянки безхазяйною».

Про те, як буде вирішуватися питання власності на будинки, раптово опинилися на «безхазяйних» земельних ділянках, нічого не говориться.

Фото: ostro.org

Після російської окупації Донбасу сотні тисяч жителів Донецької і Луганської областей були змушені виїхати на підконтрольну Україні територію. Вимушені переселенці кидали своє житло, в тому числі і приватні домоволодіння. У такій ситуації нерідко виникають ситуації, коли відсутні власники житла не можуть займатися благоустроєм прибудинкової території.

Як повідомлялося, правозахисники пояснили, що повинні робити переселенці з ОРДЛО, щоб захистити своє нерухоме майно, яке вони були змушені залишити, виїхавши з окупованого Донбасу, після того як там в 2014 році розгорнулися бойові дії. Його збереження знаходиться під загрозою, оскільки зараз угруповання «Л-ДНР» проводять масову «націоналізацію» не тільки підприємств, а й приватної власності громадян.

Нагадаємо:

  • Переселенцям з окупованого Донбасу необхідно здійснювати постійний моніторинг власності (житло, транспортні засоби, бізнес-нерухомість та ін.), яка залишилася на непідконтрольній території. При певних обставинах окупаційні адміністрації в «Л-ДНР» її можуть визнати безхазяйною і вилучити.
  • Правозахисник пояснюють, що в разі втрати переселенцем документів на квартиру, право власності на яку оформлялося на території Донбасу, що зараз непідконтрольна Україні, він не зможе отримати їх дублікат. Доведеться звертатися до суду і доводити своє право власності на нерухомість.