Україна планує відкрити пункт вакцинації від коронавірусу для жителів ОРДО в районі КПВВ «Новотроїцьке»

Новини
Сервісний центр на КПВВ «Новотроїцьке» Фото: dn.gov.ua

Влада України планує відкрити селищі Бугас в районі КПВВ «Новотроїцьке» пункт вакцинації, в якому жителі непідконтрольною території Донецької області зможуть зробити щеплення від коронавурусу.

Про це повідомив заступник начальника управління стратегічного розвитку охорони здоров’я Департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Педенко передає сайт «Новости Донбасса».

Він нагадав, що такі пункти вакцинації будуть відкриті в Донецькій, Луганській і Херсонській областях, які межують з непідконтрольними територіями України.

Зокрема, на Донеччині такий пункт відкриють у селищі Бугас Волноваського району, який знаходиться приблизно в 10 кілометрах від КПВВ «Новотроїцьке» на лінії розмежування.

При цьому Педенко відзначив, що Україна не має інформації, скільки жителів ОРДО захочуть вакцинуватися при перетині КПВВ. Це ускладнює вакцинацію індійським препаратом CoviShield, кожна ампула якого містить 10 доз. «Якщо це, наприклад, буде 6 осіб, а ще 4 ми не знайдемо, то це буде нераціональне використання доз», – пояснив він.

Педенко додав, що якщо Донецька область отримає однодозову вакцину (типу китайської CoronaVac) і буде прописаний алгоритм вакцинації жителів ОРДЛО, то ця вакцина буде доступна в пункті вакцинації Бугаса.

Зараз жителі непідконтрольних територій можуть отримати щеплення від коронавируса в Україні за місцем свого знаходження на підконтрольній території якщо вони входять в першу або другу групу вакцинації.

Як повідомлялось, з 15 січня 2021 року на території сервісного центру в КПВВ «Новотроїцьке» громадяни, які прибули з непідконтрольною території, можуть безкоштовно здати експрес-тест на антиген коронавірусу, негативний результат якого дозволяє не проходити самоізоляцію. 

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19.
  • Кабінет міністрів зобов’язав осіб, що приїжджають до України, надавати при перетині кордону довідку про негативний ПЛР-тест.
  • 22 березня 2021 року Кабмін України вніс зміни у порядок пропуску осіб через КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом та лінії розмежування на Донбасі. Без самоізоляції будуть пропускати громадян України, які хочуть вакцинуватись від COVID-19 на підконтрольній уряду території і мають запрошення на вакцинацію.