USAID надасть Україні холодильники для зберігання вакцини Pfizer, про постачання якої заявив Зеленський

Новини
Фото: Martha Asencio Rhine

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надасть Україні спеціальні холодильники, необхідні для транспортування і зберігання вакцини Pfizer, контракт на постачання якої, як заявив президент Володимир Зеленський, був укладений 6 квітня.

Про це повідомило посольство США в Україні.

«Для підтримки України у проведенні вакцинації USAID допомагає підготуватися до отримання вакцини Pfizer та інших затверджених вакцин, надаючи пряму підтримку ланцюгів ультрахолодного зберігання і транспортування та підтримуючи зусилля з надання громадськості точної інформації про вакцини», – йдеться в повідомленні.

6 квітня український президента Володимир Зеленський повідомив, що Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на поставку 10 млн доз вакцини проти COVID-19.

«Ми … нарешті підписали важливий контракт із компанією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини Pfizer. Це справді складно було зробити, але завдяки розмові з керівником компанії Pfizer Альбертом Бурлою – в мене з ним була розмова 8 лютого – він пообіцяв, що зробить усе можливе й неможливе. І зробив це», – цитує Зеленського Офіс президента.

Водночас український міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив не про підписання контракту, а про укладання рамкового договору з компанією Pfizer про постачання її вакцини в Україну.

«Вакцині Pfizer в Україні бути! Тепер можу відкрито говорити про переговори, які тривали кілька місяців. Сьогодні Pfizer нарешті зі свого боку підписав рамковий договір про постачання в Україну 10 млн доз вакцин. Ми очікуємо, що перші партії за цим контрактом почнуть надходити вже найближчими місяцями. А всі 10 млн доз будуть поставлені протягом 2021 року», – написав Степанов у Facebook 6 квітня.

Нагадаємо:

  • 24 лютого 2021 року в Україні стартувала вакцинація від коронавірусу препаратом CoviShield, який виготовляє в Індії компанія Serum Institute of India за ліцензією британських розробників – Оксфордського університету і AstraZeneca.
  • Міністерство охорони здоров’я України планує до кінця поточного року закупити 7 890 268 доз вакцини від COVID-19 на суму 4 млрд грн для вакцинування 3 945 134 осіб з визначених груп ризику.
  • 25 березня 2021 року в Україну з Китаю відправили першу партію вакцини від коронавірусу CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.