МОЗ у 2021 році планує закупити 7,9 млн доз вакцин для 3,9 мільйона осіб – StateWatch

Новини
Вакцина Covishield Фото: loda.gov.ua

Міністерство охорони здоров’я планує до кінця поточного року закупити 7 890 268 доз вакцини від COVID-19 на суму 4 млрд грн для вакцинування 3 945 134 осіб з визначених груп ризику.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, яка проаналізувала бюджетну програму МОЗ «Проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-22» на 2021 рік.

Інші бюджетні програми МОЗ не передбачають закупівлю вакцини проти COVID-19.

Середні витрати, закладені в бюджетній програмі на закупівлю вакцини від COVID-19 для однієї особи, складають 504 гривні. Утім ані виробник, ані назва вакцини, на які розраховують у МОЗ, не зазначені.

«На сьогодні неможливо зрозуміти, скільки всього грошей сплачено з бюджету за вакцину і кому саме, адже така інформація не розкривається МОЗ», – уточнив голова StateWatch Гліб Канєвський.

Станом на кінець березня в Україну доставили лише 500 тис доз індійської вакцини Covishield, ціну на яку в МОЗ не розкривають.

Як повідомлялось, 30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс у сумі 964,3 млн грн за договором між ДП «Медичні закупівлі України» та приватною компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару. Кінцевий термін поставки – 31 травня 2021 року.

StateWatch повідомляла, що вакцина з Китаю має бути поставлена до кінця травня, інакше «Лекхім» поверне мільярд гривень.

3 лютого 2021 року «Лекхім» попередив керівництво ДП «Медичні закупівлі України» про затримку до квітня поставок першої партії вакцини від коронавірусу китайського фармвиробника Sinovac Biotech.

5 лютого 2021 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив президенту Володимиру Зеленському, що Україна отримала підтвердження на постачання 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca та Novavax.

Нагадаємо:

  • 19 лютого 2021 року міністерство охорони здоров’я України видало наказ, згідно з яким медичної вертикалі в регіонах забороняється поширювати будь-яку інформацію про виробників і постачальників вакцини від COVID-19.
  • 24 лютого 2021 року в Україні стартувала вакцинація від коронавируса препаратом CoviShield, який виготовляє в Індії компанія Serum Institute of India за ліцензією британських розробників – Оксфордського університету і AstraZeneca.
  • МОЗ України звернулося до міжнародної компанії Crown Agents, яку Кабмін визначив закупівельником COVID-вакцин для України, щодо можливості надання інформації про вакцини Covishield виробництва Serum Institute of India. Мова йде про дату виробництва та строк придатності цих вакцин проти COVID-19.