В Україну відправили першу партію китайської вакцини CoronaVac

Новини
Вакцина CoronaVac китайської компанії Sinovac Biotech Фото: facebook.com/ukrembcn

В Україну з Китаю відправили першу партію вакцини від коронавірусу CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

Про це повідомило посольство України в Китайській народній республіці на своїй сторінці у Facebook.

«Завдяки наполегливим зусиллям посольства 25 березня ц.р. в Україну було відправлено першу партію із замовлених Україною 1,915 млн вакцин проти COVID-19 CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech», – зазначили у диппредставництві.

Як вказують українські дипломати, ця інактивована вакцина, що була 10 березня зареєстрована МОЗ України, пройшла усі етапи клінічних досліджень, офіційно підтвердивши її ефективність і безпечність, і наразі вже широко застосовується для захисту населення від пандемії у КНР, Бразилії, Мексиці, Чилі, Туреччині, Індонезії, Таїланді, Малайзії.

Відправка вакцини CoronaVac з Китаю Фото: facebook.com/ukrembcn

У посольстві повідомили, що компанія Sinovac Biotech була заснована у 1999 році і наразі є світовим лідером у розробці і виробництві вакцин різних типів (гепатит A і Б, вітряна віспа, пташиний грип H5N1, свинячий грип H1N1, ентеровіруси тощо).

Як повідомлялось, міністерство охорони здоров’я планує до кінця поточного року закупити 7 890 268 доз вакцини від COVID-19 на суму 4 млрд грн для вакцинування 3 945 134 осіб з визначених груп ризику.

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс у сумі 964,3 млн грн за договором між ДП «Медичні закупівлі України» та приватною компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару. Кінцевий термін поставки – 31 травня 2021 року.
  • Експертна організація StateWatch повідомляла, що вакцина з Китаю має бути поставлена до кінця травня, інакше «Лекхім» поверне мільярд гривень.
  • 3 лютого 2021 року «Лекхім» попередив керівництво ДП «Медичні закупівлі України» про затримку до квітня поставок першої партії вакцини від коронавірусу китайського фармвиробника Sinovac Biotech.