Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнем засудженого в РФ кримчанина Приходька

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: Ґрати

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичним в’язнем українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, якого російський суд незаконно засудив до п’яти років ув’язнення в колонії суворого режиму за нібито підготовку до теракту.

Про це повідомляється на сайті правозахисної організації.

«Правозахисний центр «Меморіал» вважає Олега Приходька політичним в’язнем відповідно до міжнародного керівництва щодо визначення цього поняття. Ми вважаємо, що його справа була сфальсифікована за відсутності складу злочину. Олега Приходька переслідують виключно через його політичні переконання і в порушення права на справедливий судовий розгляд», – заявили правозахисники.

У зв’язку з цим «Меморіал» вимагає негайно звільнити Приходька з-під варти і скасувати винесений у його справі вирок.

«Вивчивши матеріали справи, ми прийшли до висновку, що Олег Приходько є жертвою політичного переслідування, яке пов’язане з його проукраїнськими політичними поглядами», – стверджують правозахисники.

Вони вказують, що в справі Приходька є ряд істотних нестикувань, а «значимі докази з високим ступенем ймовірності були сфабриковані в ході слідства».

«Крім того, ми вважаємо, що співробітники правоохоронних органів могли сфабрикувати смс-переписку, в якій містяться деталі підготовки терактів», – зазначають у правозахисній організації, вказавши, що подібні обставини зустрічалися раніше в інших справах «про підготовку терактів» в Криму.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».