МЗС висловило РФ протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку українському активісту Олегу Приходьку

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: Ґрати

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими звинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».

Про це йдеться у коментарі МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві акцентували, що справа проти Олега Приходька має всі ознаки політично вмотивованої. У цьому контексті українські дипломати зауважили, що адвокат Приходька неодноразово звертав увагу «суду» на численні процедурні порушення під час досудового слідства, а також на повне несприйняття «суддями» наданих захистом обґрунтованих свідчень про непричетність українця до інкримінованих діянь.

«Сьогоднішній вирок – це черговий вияв системної політики залякування усіх, хто виступає проти окупації Криму», – зазначила перший заступник міністра Еміне Джапарова.

У МЗС наголосили, що Російська Федерація має скасувати неправомірне рішення суду і негайно звільнити Олега Приходька, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України.

Українські дипломати закликали міжнародне співтовариство категорично засудити застосування РФ практики судових переслідувань інакомислення з використанням незаконних силових методів та антитерористичного законодавства і вимагати припинення Росією порушення норм міжнародного права на тимчасово окупованих нею територіях України.

Суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходько призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону 25 лютого Олег Приходько виступив з останнім словом.

Як повідомлялось, 2 грудня Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону продовжив до 16 березня 2021 року арешт Приходьку. Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область) залишив без змін рішення про продовження арешту.

16 грудня на засіданні Південного окружного військового суду прокурор запросив 11 років колонії суворого режиму і 200 тисяч рублів штрафу для українського атівіста.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня 2019 року в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинуватила активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки. 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста.
  • 28 жовтня 2019 року ФСБ висунула обвинувачення Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.
  • Росфінмоніторинг вніс Олега Приходька в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».
  • У січні 2020 року проти Приходька ФСБ висунула друге обвинувачення – в нібито придбанні та зберіганні боєприпасів. Нову справу порушили за ч.1 ст.222.1 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) і приєднали до раніше порушеної справи. У лютому стало відомо, що Приходьку висунули ще один епізод обвинувачення – у нібито плануванні вибуху в будівлі генконсульства РФ у Львові.
  • На початку квітня 2020 року Приходька етапували з Криму до російського Ростова-на-Дону, де 28 травня Південний окружний військовий суд почав розгляд його справи.