РФ перекинула з Пскова до Криму 76-ю десантно-штурмову дивізію, яка воювала на Донбасі – росЗМІ

Новини
Фото: mil.ru

Росія перекинула в окупований Крим, де Міноборони РФ зараз проводить «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію Повітряно-десантних військ РФ, що дислокується у Пскові й відома участю у війні на Донбасі. Російські десантники прибули на півострів декількома ешелонами залізницею, а також на військово-транспортних літаках Іл-76.

Першими про направлення десантників з Пскова до Криму повідомили журналісти російської розслідувальної групи Conflict Intelligence Team (CIT).

Як зазначається, 4 квітня в TikTok було опубліковано відео, де видно залізничну платформу з авіадесантною самохідною артилерійсько-мінометною установкою «Нона-С», яка перебуває на озброєнні повітряно-десантних військ Росії. Перевіривши номер платформи за допомогою сервісу gdevagon, розслідувачі встановили, що вона слідує зі станції Череха в Псковській області на станцію «Сімферополь-вантажний».

@doodlezzzs

##поезд##военнаятехника

♬ оригинальный звук – PODSTRELOV

Як вантажовідправник і вантажоодержувач вказана військова частина 07264 – 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія ВДВ РФ, бійці якої відомі як «псковські десантники».

«104-й гвардійський десантно-штурмової полк, що входить до складу цієї дивізії, дислокується якраз в селищі Череха, звідки і відправився ешелон, який потрапив на відео. З деяких деталей, наприклад по штабелю круглого лісу біля колій, ми припускаємо, що відео знято саме на станції Череха, під час навантаження ешелону», – наголошується в матеріалі.

Фото: citeam-ru.medium.com

«Крім війни в Чечні, 76-а дивізія відома тим, що зазнала втрат в ході конфлікту на сході України влітку 2014 року. Однак це не дозволяє зробити однозначний висновок, що десантників готують для вторгнення – перекидання однієї з найбільш боєздатних російських частин виглядає цілком логічно і в тому випадку, якщо нарощування російського угруповання проводиться для залякування української влади», – вказують журналісти.

Про перекидання РФ з Пскова «на захист Криму» 76-ї десантно-штурмової дивізії повідомляє і російський інформаційно-новинний ресурс Avia.pro.

За його інформацією, з Пскова в окупований Крим дійсно прибули кілька ешелонів з технікою і військовослужбовцями. Повідомляється також про перекидання з Пскова кількох військово-транспортних літаків Іл-76 з особовим складом. Як вказується, дивізія розгорнута на півострові неподалік від «кордону» з Україною.

«У Криму зараз практично всі військові підрозділи, перекинуті сюди з кінця минулого місяця і ті, що дислокуються тут на постійній основі, приведені в стан підвищеної боєготовності, при цьому, є поки що непідтверджені дані про те, що Росія здійснює патрулювання кордонів із застосуванням винищувальної авіації і вертольотів», – пише видання.

Як повідомлялось, Росія в такому поспіху перекинула війська в окупований Крим, де, як і на російській Кубані, Міноборони РФ зараз проводить «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, що військових, передислокованих з російських регіонів, не встигли забезпечити пайком і їм доводиться скуповувати продукти тривалого зберігання в магазинах півострова.

У Криму десантник-контрактник з дислокованої у Московській області 38-ї гвардійської бригади управління Повітряно-десантних військ (в/ч 54164), яку перекинули на півострів, викрав автомобіль ВАЗ-2104, що належить кримчанину, і намагався на ньому втекти від ДПС.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що російське військове відомство в рамках нарощування бойових можливостей військ планує до кінця року переформувати 56-ю десантно-штурмову бригаду в 56-й десантно-штурмовий полк з пунктом постійного базування в окупованій Феодосії.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.