Кабмін схвалив Концепцію розвитку кримськотатарської мови

Новини
Фото: facebook.com/cpUAct

Кабінет міністрів схвалив розроблену міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Концепцію розвитку кримськотатарської мови.

Відповідне рішення уряд ухвалив 7 квітня, повідомляє Мінреінтеграції.

У розробці Концепції активну участь брали усі зацікавлені органи влади, Меджліс кримськотатарського народу, профільні наукові та освітні установи, неурядові організації та експерти, у тому числі – ті, які перебувають на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя.

«Ця Концепція є фундаментом роботи на 10 років. Це перший крок до створення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, яку доручив розробити президент України», – наголосив віцепрем‘єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Він додав, що наразі стан кримськотатарської мови – критичний, про що зазначає ЮНЕСКО, про що б’ють на сполох українські вчені, а тимчасова окупація Росією Криму і Севастополя загострила ці проблеми, що неодноразово відображено в резолюціях ООН і не тільки.

«Кримськотатарська мова – це величезні можливості для України, які ми в повній мірі не усвідомлюємо. Її слід сприймати як «українську тюркську». Кримськотатарська мова за своєю структурою є універсальною і дозволяє розуміти усі тюркські мови. Кримськотатарська дає можливість буквально говорити з нашими партнерами однією мовою. Розвивати стосунки і з Анкарою, і з Баку, і з Нур-Султаном, створюючи економічні, культурні, безпекові проєкти. Це зовсім інша динаміка контактів та інший рівень взаємної довіри», – вказав Резніков.

Він пояснив, що підхід, який пропонується у Концепції, дозволить, по-перше, забезпечити трансляцію мови між поколіннями кримськотатарського народу, аби представники корінного народу мали можливість реалізувати свої мовні права, які прямо гарантовані Конституцією.

Серед іншого, закріплюється ідея розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки – це стратегічне рішення, яке є актуальним для кримських татар ще з 1991 року, і дозволить об’єднати кримськотатарські діаспори у світі навколо порядку денного, який пропонує Україна.

По-друге, зазначив віцепрем’єр, будуть створені можливості для опанування мови усіма бажаючими.

По-третє, розвиток кримськотатарської мови – це живий зв’язок з тимчасово окупованим Кримом. «Росія зараз намагається усіма способами розірвати ці зв’язки. Вона фізично блокує рух через КПВВ, переслідує людей за їх погляди, веде інформаційну війну, блокуючи не лише телеканали, а й навіть сайти державних органів влади України … Наше завдання тримати ці нитки, створювати нові. Для людей, які перебувають під тиском, це справжній ковток чистого повітря. Це надважливо для реінтеграції», – заявив Резніков.

За його словами, затвердження Концепції забезпечує умови для максимально ефективної роботи над Стратегією і планом дій до неї, а уряд зможе представити якісний документ під час саміту «Кримської платформи» у серпні 2021 року, що стане важливим сигналом на міжнародному рівні.

Як повідомлялось, у січні 2021 року Мінреінтеграції оприлюднило проєкт Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року.

Нагадаємо:

  • У вересні 2020 року Меджліс кримськотатарського народу запросив усіх бажаючих взяти участь у складі робочої групи у підготовці Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови в рамках Десятиліття мов корінних народів (2022-2032), проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.
  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові. Зокрема, у резолюції наголошується, що РФ дискримінує мешканців півострова, включаючи кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп. ГА ООН засудила порушення прав людини в окупованому Криму, спробу анексії і тимчасову окупацію півострова Росією.