ОГП направив до МКС інформповідомлення про факти віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони ДАП

Новини
Бійці добровольчого батальону «Донбас» под Іловайськом, серпень 2014 року Фото: EPA

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов підписав та направив до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) чергове інформаційне повідомлення щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права з боку представників РФ та підконтрольних їм незаконних збройних формувань на Донеччині. Мова йде про віроломне вбивство українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту (ДАП).

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Як зазначається, прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора зібрали факти та докази, що підтверджують віроломне вбивство та поранення українських військових під час подій під Іловайськом 29 серпня 2014 року та при обороні Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року.

Інформаційне повідомлення підготовлене на основі матеріалів кримінальних проваджень, фото та відео з відкритих джерел, а також зібраних речових доказів.

«Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей. Під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по ним, а також по автомобілю з символом «Червоного Хреста», було здійснено інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон, 24 – зникли безвісти», – вказали в Офісі генпрокурора.

«Під час оборони Донецького аеропорту представники окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області – так званий «міністр оборони ДНР», та ЗС країни-окупанта запросили режим «тиші» для евакуації з поля бою тіл загиблих та поранених. Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення віроломного підриву. Тоді загинуло 25 військовослужбовців, 22 – захоплено у полон, одного полоненого було вбито», додали у відомстві.

Донецький аеропорт горить внаслідок обстрілів бойовиків, 12 жовтня 2014 року Фото: Reuters

Як наголосили в ОГП, віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту є воєнним злочином та порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства».

Загалом до Міжнародного кримінального суду Офісом Генерального прокурора направлено вже 19 звернень з фактами порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

Як повідомлялось, у грудны 2019 року Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2014 року під Іловайськом підрозділи збройних сил РФ та підконтрольних їм незаконних збройних формувань  оточили добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ. Українським частинам були запропоновані умови виходу з кільця, але 29 серпня, всупереч досягнутим домовленостям, російські військовослужбовці розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.
  • Згідно з попередніми висновками тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом, до трагічних подій привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженко напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану. «В основі причин, які привели до Іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми у організації оборони країни», – вказувалося тексті документа.
  • Згідно з результатами розслідування Головною військовою прократурою обставин Іловайської трагедії, її головною причиною стало пряме вторгнення російських військ на територію України.
  • Затяжна і виснажлива оборона Донецького аеропорту почалася 26 травня 2014 року і тривала 242 дні спільними зусиллями військовослужбовців, добровольців, медиків і волонтерів. Фінальна фаза оборони ДАП почалася 13 січня 2015 року. До цього часу в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків звалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. У період 19-22 січня бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі аеропорту і підірвали їх. За стійкість і мужність захисників ДАП назвали «кіборгами».