США занепокоєні найбільшою, ніж будь-коли з 2014 року, концентрацією військ РФ біля кордону з Україною – Білий дім

Новини
Речниця Білого дому Джен Псакі Фото: AP

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.

Про це заявила на брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, передає агентство Укрінформ.

«Сполучені Штати дедалі більше стурбовані недавньою ескалацією агресії з боку Росії на сході України, в тому числі переміщенням російських військ до українського кордону. Росія зараз має більше військ на кордоні з Україною, ніж будь-коли з 2014 року», – наголосила Псакі.

Вона також нагадала про загибель п’яти українських військовослужбовців на Донбасі лише впродовж останнього тижня. «Це все викликає глибоку стурбованість», – зауважила речниця Білого дому.

Вона також підкреслила, що американська сторона продовжує взаємодію із союзниками по НАТО та обговорює напруження ситуації в регіоні через агресивні дії РФ.

Крім того, Псакі наголосила, що зловмисна діяльність Росії детально вивчається розвідувальною спільнотою США. Результатом цього стане реакція Вашингтону у відповідь, яка очікується впродовж наступних «тижнів, не місяців». У цьому зв’язку речниця Білого дому підкреслила, що наслідки проти Росії – відкриті та непублічні – зрештою будуть запроваджені.

«І ми сподіваємося, що дізнаємось про це вже скоро», – зауважила представниця адміністрації президента США.

Перед цим заступник помічника Держсекретаря США Джордж Кент заявив, що Сполучені Штати позитивно оцінюють стриману й відповідальну позицію, яку зберігає офіційний Київ на тлі нових викликів з боку Росії, та закликають українську владу продовжувати цей підхід.

«Росія здійснює кроки, які посилюють стурбованість. Україна ж досі була стриманою та відповідальною, і ми закликаємо українських лідерів продовжувати цей підхід», – зауважив представник Держдепартаменту США під час онлайн-конференції, організованої Американсько-Українською Діловою радою (USUBC).

У цьому контексті він висловив стурбованість США у зв’язку з ескалацією на сході України, накопиченням російських сил в окупованому Криму, в Брянській області, відправкою російських військових кораблів, у тому числі десантних, у Чорне море «нібито для навчань». Крім того, представник Держдепартаменту зазначив, що занепокоєння викликає також агресивна дезінформаційна кампанія та заяви «рупорів Путіна» – його речника Дмитра Пєскова та глави російського МЗС Сергія Лаврова.

Джордж Кент у цьому зв’язку підтвердив позицію США на підтримку України, її суверенітету, територіальної цілісності, а також «прагнення українського народу приєднатися до західних громад, включаючи Європейський Союз та НАТО».

Як повідомлялось, 8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.