Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти Януковича, Азарова та колаборантів з Криму

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО від 19 березня про запровадження безстрокових санкцій стосовно колишнього президента Віктора Януковича, експрем’єра Миколи Азарова та їх оточення, а також так званого «глави Криму» Сергія Аксенова, «спікера Госсовєта Криму» Володимир Константинова, колишньої «прокурорки Криму» Наталії Поклонської та інших колаборантів з окупованого Криму. Загалом обмежувальні заходи застосовані до 27 осіб.

Текст указу №151/2021 від 9 квітня опублікований на сайті президента.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2021 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться в документі.

Відповідно з додатком до рішення РНБО, до санкційного списку включені 27 фізичних осіб.

Зокрема під санкції потрапили: Віктор Янукович, колишній президент України; Микола Азаров, громадянин України, колишній прем’єр-міністр України; Віктор Пшонка, колишній Генеральний прокурор України; Дмитро Саламатін, громадянин України, колишній міністр оборони України; Ігор Соркін, колишній голова НБУ; Дмитро Табачник, колишній міністр освіти і науки України; Павло Лебедєв, громадянин України, колишній міністр оборони України; Олександр Бобков, громадянин України, колишній народний депутат; Олександр Черпіцький, громадянин України, колишній заступник міністра оборони України, директор Державного департаменту надлишкового майна та земель МОУ; Вадим Колесніченко, громадянин України, колишній народний депутат; Сергій Курченко, бізнесмен та власник енергетичної компанії «СЄПЕК»; Сергій Кусюк, громадянин України, колишній командир полку міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в Києві, співробітник мобільного загону особливого призначення Федеральної служби військ Національної гвардії РФ.

Також до санкційного списку потрапили кримські колаборанти: Сергій Аксенов, громадянин України, «глава Республіки Крим»; Володимир Константинов, громадянин України, колишній голова Верховної Ради АРК, «спікер Госсовєта Республіки Крим»; Наталя Поклонська, громадянка України, колишня «прокурорка Республіки Крим», «депутатка Держдуми РФ»; Сергій Абісов, громадянин України, колишній начальник відділу карного розшуку Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АРК, «міністр внутрішніх справ по Республіці Крим» (05.05.2014-04.06.2018); Петро Зима, громадянин України, колишній начальник ГУ СБУ в Севастополі; Олег Кирилін, громадянин України, колишній перший заступник начальника ГУ МВС України в АРК – начальник слідчого управління, «заступник Міністра внутрішніх справ по Республіці Крим – начальник слідчого управління»; Олександр Поддубов, громадянин України, колишній начальник Гагарінського райвідділу ГУ МВС України в Севастополі, «начальник управління МВС Росії по Севастополю» (13.06.2014-30.09.2015)

Крім того, обмежувальні заходи застосовані до Леоніда Пасічника, громадянина України, глави незаконного збройного формування «ЛНР»; Миколи Фіськова громадянина України, колишнього начальника Свердловського міськвідділу ГУ МВС в Луганській області, «заступника Міністра внутрішніх справ Луганської Народної Республіки – начальник кримінальної міліції», а також до Костянтина Затуліна, громадянина РФ, депутата Держдуми РФ.

При цьому в документі не зазначене громадянство Азарова, Курченка, Пшонки, Соркіна, Табачника та Януковича. У всіх інших фігурантів списку вказане громадянство України, крім Затуліна, який має громадянство РФ.

1e77464f3f69a6a3341b73a5a151d6f4_1617989365

 

Також, згідно з додатком, санкції у вигляді блокування активів терміном на три роки вводяться проти трьох юридичних осіб: Endless Moonlight Limited та Trading Field Limited, зареєстрованих у Гонгконзі (КНР), а також проти ТОВ «ИСС-Софт», зареєстроване в Москві (РФ).

a16095a62d6d2b28e153d02245fdd78b_1617989400
fb168b8a8bc4d50d9bb01f849ddb6b72_1617989422

 

Про те, як санкційна політика України зусиллями керівництва держави перетворюється на інструмент піару та застосовується як привід для гучних заяв із сумнівним правовим підгрунтям, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Список-27: санкції как піар».

Нагадаємо:

  • 19 березня 2021 року РНБО ввела санкції сосовно низки колишніх високопоставлених посадових осіб і осіб, які сприяють зміцненню окупаційного режиму в Криму і на Донбасі. Секретар РНБО Олексій Данилов зазначив, що Україна ввела максимальний обсяг санкцій, які передбачені чинним законодавством. Він також наголосив, що 99 відсотків з громадян України в цьому списку сьогодні вже є громадянами Російської Федерації. В СБУ повідомили, що в 2014 році ці посадові особи сприяли спецслужбам РФ в окупації ураїнських територій, координували злочинну діяльність силових структур, перешкоджали правам і свободам громадян.
  • Офіс президента не надав змістовної відповіді на запит Центру журналістських розслідувань щодо указів президента про припинення українського громадянства Віктора Януковича, Сергія Аксенова, Наталі Поклонської та інших осіб, щодо яких було застосовано персональні санкції рішенням РНБО від 19 березня 2021 року. В МЗС України таких відомостей також немає.