Туреччина не визнає незаконну анексію Криму та підтримує Кримську платформу – Ердоган

Новини
Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Ердоган Фото: president.gov.ua

Туреччина підтверджує свій основний принцип невизнання незаконної анексії Криму та захищає територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Також Турецька Республіка підтримує Кримську платформу, яка «покликана об’єднати землі України».

Про це 10 квітня у Стамбулі заявив турецький президент Реджеп Ердоган під час спільної з президентом Володимиром Зеленським заяви для ЗМІ після Дев’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня під головуванням президентів України та Туреччини, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«Туреччина потужно захищає територіальну цілісність, незалежність та суверенітет України. Ми ще раз підтвердили наш основний принцип невизнання незаконної анексії Криму. Також засвідчили свою підтримку Кримської платформи, яка покликана об’єднати землі України. Бажаємо, щоб Кримська платформа стала і для кримських татар, і для всієї України прекрасним приводом для всього найкращого», – сказав Ердоган.

В свою чергу Зеленський подякував Ердогану за готовність долучитися до формату Кримська платформа.

«Це стане потужним сигналом, що Україна та її партнери рішуче налаштовані в питаннях деокупації українського півострова й захисту прав українського та кримськотатарського народів», – сказав президент України.

За підсумками Дев’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою Зеленський та Ердоган підписали спільну декларацію, в якій підтвердили «безумовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах».

Також сторони будуть «продовжувати координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, зокрема на деокупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також територій у Донецькій та Луганській областях» і у цьому контексті продовжать підтримувати багатосторонні зусилля в рамках міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи та ОБСЄ.

Також в у заяві зазначається підтримка створення Кримської платформи як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії Криму Росією.

Сторони також домовились координувати зусилля відповідно до міжнародного права для забезпечення захисту прав людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, включно з кримськими татарами, а також підтримувати мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України шляхом діалогу на основі Мінських домовленостей.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.