Україна і Туреччина підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар

Новини
Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Ердоган Фото: president.gov.ua

Україна та Турецька Республіка підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар та інших внутрішньо переміщених осіб. Згідно з документом, Туреччина збудує 500 квартир: з них 200 у Миколаєві, ще 200 у Херсоні і 100 у Києві. Також планається будівництво мечеті.

Рамкову угоду між урядами України та Туреччини про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України підписали 10 квітня у Стамбулі віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков і міністр навколишнього середовища та містобудування Туреччини Мурат Курум у присутності президента України Володимира Зеленського та президента Туреччини Реджепа Ердогана.

«Угода укладається для врегулювання правових аспектів можливості визначення механізму співпраці з Туреччиною у будівництві житла для кримських татар, які внаслідок тимчасової окупації території АР Крим і м. Севастополя були змушені залишити місце постійного проживання, та інших категорій українських громадян», – повідомляє Офіс президента України.

Згідно з документом, безповоротна допомога надається урядом Туреччини шляхом будівництва житла для представників кримськотатарського народу, а також інших пільгових категорій громадян України в загальній кількості 500 квартир: у місті Миколаєві – 200 квартир, у місті Херсоні – 200 квартир і в місті Києві – 100 квартир.

Віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції ТОТ України Олексій Резніков і міністр навколишнього середовища та містобудування Туреччини Мурат Курум Фото: president.gov.ua

Реджеп Ердоган під час спільної з Володимиром Зеленським заяви для ЗМІ після Дев’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня під головуванням двох президентів назвав побудову житла для кримських татар, які були вимушені виїхати з окупованого Криму, «родинним, історичним обов’язком» для Туреччини, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«Для нас є родинним, історичним обов’язком підвищення стандартів життя для кримських татар, які були змушені залишити свою Батьківщину. Я відчуваю велику приємність бачити, що ми поділяємо з Україною спільну думку з цього приводу. В нас є проєкти побудови житла і мечеті для наших братів – кримських татар. В проєкті побудови житла ми щойно зробили конкретний крок. Маю надію, що ми найближчим часом подолаємо певний відрізок часу на шляху реалізації проєкту побудови мечеті», – сказав Ердоган.

В свою чергу Зеленський назвав угоду про будівництво житла для кримських татар і переселенців «важливим гуманітарним проектом».

«Я вітаю підписання міжурядової угоди про співробітництво в галузі житлового будівництва. Це дає можливість побудови 500 квартир для кримськотатарського народу та інших внутрішньо переміщених осіб. Це дуже важливий гуманітарний проект, який ще більше зближує наші народи», – заявив Зеленський.

Нагадаємо:

  • Президент Реджеп Ердоган у 2016 і 2020 роках вже заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка, ні за президента Володимира Зеленського проект будівництва «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча в 2020 році таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.  
  • На питання, пов’язані з гальмуванням початку будівництва квартир для переселенців із Криму в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар відповів Рустем Умеров, народний депутат від партії «Голос» та фундатор МБФ «Фонд національного добробуту Криму», який уже п’ять років просуває цей проект. 
  • Детально про проблему будівництва житла для внутрішньо перміщених осіб із окупованого Криму читайте також в матеріалі ЦЖР Хто і чому гальмує будівництво «квартир Ердогана».