Кримська платформа: Зеленський запросив прем’єр-міністра Японії взяти участь в саміті

Новини

Президент України Володимир Зеленський запросив прем’єр-міністра Японії Йосіхіде Суго взяти участь в саміті «Кримської платформи» в серпні цього року.

Про це повідомляє Офіс президента.

«Сторони обмінялися думками щодо підготовки до інавгураційного саміту Кримської платформи в Києві і подальших заходів двостороннього діалогу на вищому рівні. Президент України запросив прем’єр-міністра Японії приєднатися до урочистостей з нагоди Дня Незалежності та до роботи саміту Кримської платформи», – йдеться в повідомленні.

Володимир Зеленський розповів главі уряду Японії про загострення ситуації безпеки на сході України і збільшенні концентрації російських військ біля кордонів української держави.

«Йосіхіде Суга запевнив, що японська сторона уважно відстежує розвиток подій, і висловив всебічну підтримку України», – додали в Офісі президента України.

Туреччина підтверджує свій основний принцип невизнання незаконної анексії Криму та захищає територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Також Турецька Республіка підтримує Кримську платформу, яка «покликана об’єднати землі України».

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.