Зеленський позбавив громадянства трьох українців, двоє – в списку санкцій «топ-контрабандистів»

Новини

Президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства України трьох людей, двоє з яких – під санкціями РНБО за причетність до контрабанди.

Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на джерело в Офісі президента та «Укрінформ» із посиланням на джерело в уряді.

«Рішення ухвалене. Далі документи пішли на РНБО, МЗС, міграційну службу», – цитує «РБК-Україна» співрозмовника.

За його словами, ідеться про Вадима Альперіна, Араіка Амірханяна й Олександра Єрімічука. Позбавлення українського громадянства пов’язане з наявністю в них громадянства інших держав: у Альперіна – ізраїльського, в Амірханяна – вірменського, у Єрімічука – румунського.

Альперін і Єрімічук перебувають у санкційному списку Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня. Амірханяна в цьому списку немає, проте, за словами джерела «РБК-Україна», він також причетний до контрабандної діяльності, і у зв’язку із цим потрапив у поле зору СБУ.

Співрозмовник «Укрінформу» додав, що стосовно цих трьох осіб готують процедуру депортації з України. Як це юридично поєднується з тим, що проти всіх учасників санкційного списку СБУ відкрила кримінальні провадження, а Альперін є обвинуваченим у справі про створення злочинної організації, ухилення від сплати податків і зловживання владою, поки невідомо.

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про введення санкцій щодо 11 російських компаній і організацій, включаючи Федеральне агентство у справах СНД, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародного гуманітарного співробітництва («Россотрудничество»).

Про методи і виконавців концепції «м’якої сили» Росії в Україні – представництво «Россотрудничества» і фонд «Русский мир» – читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань для програми Слідство.інфо «М’яка сила» і «Резиденти».

Нагадаємо:

  • 19 вересня 2017 року народний депутат Ірина Фріз повідомила, що на розгляд Верховної Ради планують винести законопроект про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 1998 року, на підставі якого в Україні діють російські організації. Вона також зазначила, що російське федеральне агентство «Росспівробітництво» має бути внесено до списку санкцій, як організація, яка створює загрозу національній безпеці України.
  • 27 вересня 2017 року голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров заявив, що Меджліс буде вимагати припинення діяльності російських організацій на території України, включаючи представництва «Россотрудничества».
  • У лютому 2018 року заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що СБУ неодноразово просила РНБО внести представництво Російського центру науки і культури (Россотрудничество) до українського санкційного списку, але рішення щодо цієї організації не прийнято.