Під санкції США потрапили окупаційні кримські посадовці та пропагандистські медіа

Новини
санкции
Фото: УНІАН

Санкції OFAC США проти фізичних та юридичних осіб РФ від 16 квітня 2021 року, застосовані зокрема й проти осіб, що діють в окупованому Криму.  

Під санкції потрапила громадянка України Лариса Кулинич, «міністр майнових і земельних відносин» в окупаційній “владі” Криму, призначена на цю посаду 16 липня 2020 року, а до того була першим «заступником міністра». За посадою Кулинич причетна до незаконної приватизації українських майнових комплексів у Криму – таких як НВАО “Масандра” та заводу марочних вин «Коктебель».

Також під американськими санкціями з 16 квітня перебуває генерал-лейтенант поліції Павло Каранда, «міністр внутрішніх справ Криму». Каранда – громадянин РФ, в окупаційній владі Криму працював з 2016 року «заступником “міністра – начальником поліції». На міністерську посаду призначений 8 вересня 2019 року. Каранда відповідальний за незаконні поліцейські репресії проти громадян України, що мешкають в окупованому Криму. 

Ще один фігурант санкцій – громадянин РФ Леонід Михайлюк, «начальник УФСБ по  Криму та Севастополю». Він працює в Криму з листопада 2018 року, а до того перебував на керівних посадах ФСБ у різних регіонах РФ. Управління ФСБ по Криму та Севастополю за керівництва Михайлюка причетне до переслідувань українських громадян, що проживають в окупованому Криму, зокрема кримських татар, яких окупаційна влада переслідує за причетність до організації Хізб ут-Тахрір. 

Четвертий фігурант санкцій – генерал-майор юстиції Володимир Терентьєв – громадянин РФ, «начальник Головного управління Слідчого комітету в Криму  та Севастополі». На посаді з 29 грудня 2020 року. До того – «перший заступник начальника ГУ Слідкома в Криму та Севастополі». Служить в окупованому Криму з 2018 року, раніше – на посадах у структурах Слідкому в суб’єктах РФ. 

Крім того, санкції застосовано до СІЗО-1 в Сімферополі, у якому в нелюдських умовах утримуються незаконно затримані громадяни України в окупованому Криму. 

Також під санкції потрапило так зване пропагандистське інформаційне агентство NewsFront. Очолює агентство російський пропагандист Костянтин Книрік. Юридичною особою цього агентства є бахчисарайське ТОВ «Медіагрупп Ньюсфронт», про що Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні “Пити подано: фальшива мінералка для Криму”.

16 квітня 2021 року Президент США Джо Байден підписав указ про введення нових санкцій проти РФ.

Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».

Нагадаємо:

  • 2 березня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти сімох російських урядовців, проти п’ятьох з яких ЄС і Великобританія раніше запровадили санкції за їхню роль в отруєнні Навального, і двох, проти яких ЄС запровадив санкції у відповідь на арешт і ув’язнення Навального. Міністерство торгівлі США додло 14 юридичних осіб до санкційного списку через їх діяльність із поширення і підтримки російських програм зброї масового знищення та хімічної зброї.