ПАРЄ не підтримала розгляд питання про загрозу миру в Європі з боку РФ

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) не включила до порядку денного весняної сесії, яка почалася 19 квітня в Страсбурзі, питання про загрозу миру в Європі з боку Росії, який запропонувала до розгляду делегація України.

Про теми порядку денного оголосив президент Асамблеї Хендрік Дамс враховуючи рішення Бюро ПАРЄ та з урахуванням згоди членів Асамблеї, повідомляє УНІАН.

Зокрема, члени ПАРЄ підтримали рішення про проведення термінових дебатів на тему арешту і ув’язнення критика Кремля Олексія Навального і про функціонування демократичних інститутів в Туреччині.

Також члени Асамблеї підтримали пропозицію провести дебати з поточних питань, зокрема, про впровадження сертифікатів вакцинації від COVID-19 і про вірменських військовополонених.

У той же час українська делегація запропонувала розглянути питання про загрозу миру в Європі з боку РФ, але він не був включений до порядку денного сесії.

Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що зараз кордони України оточують близько 100 тисяч російських військових, постійно порушується режим припинення вогню на Донбасі.

«Це не тільки загроза українській території, української незалежності – це загроза Раді Європи і правам людини», – зазначила Мезенцева.

З огляду на те, що дебати по цій темі не включені до порядку денного сесії, глава української делегації запропонувала делегатам ПАРЄ підписати заяву з приводу збільшення кількості російських військ на кордоні з Україною.

У свою чергу президент ПАРЄ Дамс сказав, що весняна сесія «перевантажена» темами і попросив дотримуватися правил. «У вас буде багато можливостей при інших дебатах, можливо, в кулуарах підняти це питання», – сказав він.

19 квітня стартувала весняна сесія ПАРЄ, яка триватиме до 22 квітня. На сесії, серед іншого, плануються виступи президента Молдови Майї Санду і канцлера ФРН Ангели Меркель.

Нагадаємо:

  • 25 січня 2021 року у ПАРЄ Україна домоглася оскарження повноважень російської делегації через невиконання Росією своїх зобов’язань та порушення резолюцій Асамблеї. Питання було передано на подальший розгляд відповідних комітетів ПАРЄ.
  • 28 січня 2021 року ПАРЄ ратифікувала повноваження делегації РФ, попри їхні оскарження за ініціативи українських депутатів багатьма членами Асамблеї